В чест на Св. Николай свещеник от Дупнишко изработи резбована рамка за иконата на светеца

Свещеник Георги Гелов сложи изработената от него рамка с дърворезба на иконата на Св. Николай Чудотворец пред олтара на църквата в дупнишкото село Бистрица вчера на празника на светеца.

Отец Гелов показва завидни умения в дърворезбата. Рамката е изработена от него ръчно и е от липа и смърч. Свещеникът в храм „Възнесение Господне” е завършил средното училище в Банско с профил дърворезба и все още хваща длетото, когато има вдъхновение.

“Като започнах работа в храма преди около 2 г., обещах, че ще изработя нещо от мен с дърворезба. Първо изработих аналой /дървена наклонена масичка за поставяне на иконата на светеца, чийто ден се празнува/. Издялах мотиви от християнството и ги опуших, за да изглеждат като останалите части от иконостаса. Това е стара техника в дърворезбарството. Сега по същия начин изработих и рамката, която е интересна с това, че може да се сменят иконите в нея в зависимост от празника на светеца. Отдолу има малко чекмедже, в което са сложени икони на различни светии, изваждат се и се поставят в рамката на съответния празник”, похвали се свещеникът пред новото църковно настоятелство, което беше избрано служебно вчера.

Настоятелството е от 4-ма души, сред които Симеон Симеонов, бивш председател на местното читалище, читалищната секретарка в с. Бистрица Гергана Спасова и богословът от селото Васил Георгиев. Двама души са членове на проверителната комисия, посочени от свещеника – Стойчо Минчев и Магда Фудулска.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *