В ЮЗУ разкриха нов зам. ректорски пост – информационно обслужване, медии и кариерно развитие, поема го бившият декан на Факултета по изкуствата проф. д.изк.н. Й. Гошев

Нов, трети заместникректорски пост бе разкрит в Югозападен университет „Н. Рилски“ – Благоевград. Това стана ясно вчера след проведения академичен съвет. На него по предложение на ректора проф. д-р Борислав Юруков бяха гласувани и утвърдени новите заместник-ректори, които вече ще са трима, а не, както досега – двама. Така бившият декан на Факултета по изкуствата проф. д.изк.н. Йордан Гошев вече ще отговаря за новия ресор „Информационно обслужване, медии и кариерно развитие”.

„Секторът обхваща както работата с медиите, така и привличане на нови спонсори, връзката със завършили студенти, културните прояви и дейности в университета”, разясни проф. Гошев и потвърди, че това е нов ресор, какъвто досега е нямало в ЮЗУ. На негово подчинение ще са и печатницата на университета, кариерният център, както и отдел „Комуникационно и техническо обслужване“.

Новият заместник-ректор е добре познат в академичните среди и не само. Той е изтъкнат композитор и преподавател по хармония с аранжиране, пиано и инструментознание. Проф. Гошев бе декан на Факултета по изкуствата 8 години и след като ръководи основното звено за максимално допустимия срок от два последователни мандата, в началото на октомври за нов декан бе избран проф. д.н.к. Васил Марков.

„Починах си два месеца и сега пак работа”, сподели с характерното си чувство за хумор зам. ректорът и позира до  произведение на изкуството – кон, част от арт инсталация, разположена до заседателната зала.

Новият заместник-ректор образователни дейности е доц. д-р  Ицка Дерижан, която наскоро стана и зам. декан на Факултета по педагогика в екипа на новия декан доц. д-р Янка Стоименова. Любопитна подробност е, че доц. Дерижан е завършила първия випуск на ЮЗУ още като филиал на Софийския университет и е била студентка на проф. д.н. Елка Янакиева. Доц. Дерижан, чийто научни интереси са в областта на педагогиката, методика на преподаването, социална психология, социална работа с деца и семейства, социален мениджмънт, започва академичната си кариера в ЮЗУ през 1981 г., работи повече 20 години. След това 15 години преподава в Бургаския свободен университет и после отново се връща в ЮЗУ.

„Дълбоко съм свързана с Югозападния университет. Приемам работата на заместник-ректор като голямо предизвикателство, защото всички ние трябва на работим за издигане авторитета и престижа на ЮЗУ „Н. Рилски“, каза новият заместник- ректор по учебната дейност, която има сериозен опит и в обучението на над 2000 директори на училища, 12 000 учители, над 15 000 студенти, 1500 родители и др. Консултира деца и семейства, автор е на многобройни публикации по въпросите на детството и социално-педагогическите проблеми на детето и социалната среда.

Научноизследователската дейност и докторантското обучение в новото ръководство са поверени на доц. д-р Иванка Станкова, която от 7 години ръководи Катедрата по химия към Природо-математическия факултет. Доц. Станкова е утвърден специалист с научни интереси в областта на химичните модификации на противовирусни лекарствени средства, на аминокиселини, пептиди и нуклеозиди с изразен биологичен ефект и преподава дисциплините биохимия, биоорганична химия, химия на лекарствените средства, биологично активни вещества като хранителни добавки. И макар неспециалистите да не са много просветени, химиците на ЮЗУ развиват изключително активна научноизследователска дейност. Така например на проведеното неотдавна общо събрание на ПМФ стана ясно, че именно от Катедрата по химия е направила две важни открития, едно от които е свързано с лекарство за болестта Паркинсон, и са подали предложения за патенти.

След заседанието вчера членовете на академичния съвет поздравиха новите зам. ректори, след което бе проведен ректорски съвет.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

5 Коментара

 1. Култово фото!

  Тройкаджийката Станкова между двата “бойлера”, слагачи на пишман “професора”!

  Отговори
 2. Ха-ха-ха

  Този тапанглава с голямата кратуна на първото фото май се е снимал до автопортрета си – скулптура на синьо (!) магаре!

  Отговори
 3. Внимание!!!

  Какъвто “ректорът” такива и заместниците. Жална им майка на всички истински професори в този университет.
  Дано по-скоро съдът изрита този измислен “професор” и “ректор”. Който най-нагло въпреки 65 г. със заплахи, принуда и награди от хил. лева обработваше преподавателите. А тези жалки мишки – 171 бр. се поддадоха и вместо да гласуват по съвест го избраха. Но след като бъде изритан Юруков и пратен в пенсия, тези подлоги трябва да бъдат изметени от университета.

  Отговори
 4. Бил Гейтс

  “Не стреляйте по пианиста, той толкова си може” е пишело в бордеите на Дивия запад някога. Та и сега в Дивия югозападнал ун-т пианистът ще оправи информационното обслужване, колкото може. Само някой трябва да му покаже откъде се включва РС-то…

  Отговори
 5. Тати Кажа

  О, ужас!!! То бива падение, но това направо си е катастрофа. Жална им майка с това “ръководство” на останалите все още кадърни професионалисти в този кенеф!

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *