В 6 часа вечерта дадоха старт на кукерския курбан в Логодаж, последните станаха от трапезата в 5.30 призори

Кукерската група на благоевградското село Логодаж с ръководител Георги Бакалски събра близки и приятели на традиционния си летен курбан. 5-6 човека, включително и кметът Пламен Червенков, се нагърбиха с организацията на празника в двора на училището, където наредиха маси и пейки да се съберат всички, като не забравиха да осигурят и осветление за по-късните часове.

Около 250 души не само от Логодаж, но и от  Клисура, Обел, Селище и Благоевград се стекоха на купона, за който организаторите бяха ангажирали оркестър от Делчево, певица от Щип и зурни от Разлог да ги веселят. 50-ината логодажки кукери бяха събрали и помежду си пари, които прибавили към сумата, събрана на Сурва, и финансовия стимул от общината, платили 300 кг теле за курбана и събрали бригада от местни хора да го обезкостят и нарежат, да накълцат зеленчука и да приготвят салатите за трапезите.

Отговорната задача да сготви курбана бяха възложили на известната местна професионална готвачка Антоанета Малешевска, бивша певица и член на кукерската група, която се справи отлично. Братята Пламен и Нейко Червенкови пък осигуриха погачите и баниците за празненството. Оказа се обаче, че организаторите са надценили възможностите на гостите и като видяха, че трите казана с курбан няма да се изяде, раздадоха излишъка на възрастни и хора в нужда от селото.

Това не е първата благотворителна акция на логодажките кукери. Всяка година извън двата банкета  даряват на местната църква „Арх. Михаил“ каквото е нужно за службите – плащеница, свещници, икони…

Летният кукерски купон започна в 6 часа привечер, разви се с голяма веселба и танци и финишира призори в 5.30 ч., когато последните станаха от трапезите.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *