Галъп: Всеки втори смята КОВИД за тежък грип

Българите продължават да смятат, че ковид инфекцията не е по-опасна от тежък грип. Повече от половината българи го определяте като силен грип, а една пета го пренебрегват и описват кризата като „шумотевица и паника“. Това показват данни от поредното експресно проучване на „Галъп интернешънъл“, свързано с ковид кризата и мерките на властта.

От допитването става ясно още, че в обществото все още има кредит на доверие към мерките, спускани от управляващите. Българите по-скоро ги определят като добри в сравнение с по-големите ограничения в други европейски държави.

Според социолозите в нашето общество има усещане, че паниката се натрапва излишно. В същото време българите отбелязват хаоса и проблемите в здравеопазването, по-умерени са в оценките си за състоянието на икономиката.

В средата на ноември 53,2 процента избират по-спокойното твърдение: “Коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип”.

23,8 на сто посочват опцията “Коронавирусът е смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, което хората са преживявали”.

21,1 на сто приемат най-спокойното: “Коронавирусът не е сериозна опасност и напрежението около него е по-скоро шумотевица и паника”.

По традиция надделява умерено-тревожната реакция, отбелязват от “Галъп”, като припомнят, че преди седмици обаче имаше и белези на поляризация – двете крайни опции като че ли увеличиха тежестта си. Сега личи малък ръст на тревогата – пренебрежителната крайност като че ли губи позиции, а крайно тревожната реакция като че ли расте, отчитат анализаторите и допълват, че следващи вълни на сондаж ще покажат евентуално дали ще има задълбочаване на тревогата.

В средата на ноември няма съществена промяна спрямо предходната вълна на сондаж – общо 44,4 на сто са напълно съгласни (15,5 процента) или по-скоро съгласни (26,9 процента), че правителството се справя добре със ситуацията с коронавируса. Общо 54 на сто са по-скоро несъгласни (29,5 на сто) или напълно несъгласни (24,5 на сто).

Оценката е чувствително по-ниска от началото на мерките през март – когато навсякъде по света имаше рекорден ръст в доверието към властите, свързан и с високите страхове.

53,8 на сто се съгласяват, че България се справя сравнително успешно на фона на много други страни, а не се съгласяват 37,5 на сто. Фактът, че това мнение и сега се споделя в мнозинство, е показателен, че обществото у нас възприема толерантно мерките, които се вземат, смятат анализаторите, като допускат, че това вероятно се дължи и на известната толерантност на самите мерки.

Според данните 6,9 на сто казват, че вече са загубили работата си вследствие на кризата, а други 4,3 процента намират непосредствена опасност за загуба на работа. Има 18,6 на сто, които не са без работа, но доходите им са силно намалели, а 15,6 процента очакват намаляване на доходите, макар и да остават на работа.

При 45,1 на сто пандемията не е повлияла и няма очаквания да повлияе. Има и 7,4 на сто, които твърдят, че доходите им дори са се увеличили в последните месеци. Има и малък дял колебаещи се. Това пък са симптоми, които може би показват, че икономическата картина у нас не се възприема чак толкова зле на фона на перспективите, които се очертаваха през пролетта например, отбелязват анализаторите.

76,5 на сто споделят мнението, че системата е можело да се подготви по-добре в летните месеци. Това мнение натежава, макар че сериозно е и мнозинството (65,5 на сто), което оценява факта, че здравните власти полагат сериозни усилия и загриженост.

76,2 на сто споделят страх, че евентуално няма да могат да разчитат на здравната система при нужда – няма положителна промяна спрямо сондажа от преди две седмици. Че има недостиг на лекарства, са съгласни 54,3 процента.

76,9 на сто намират, че медиите създават и излишна паника. Този резултат се затвърждава спрямо предходната вълна на изследване. 62,5 процента и днес виждат вината за паниката основно у институциите.

Изследването на “Галъп интернешънъл” е проведено чрез бърз телефонен сондаж между 12 и 15 ноември сред 810 души и финансиран със собствени средства на агенцията.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *