Гардът на Пл. Галев Я. Янков поиска нов договор за наем на хижа „Рилски езера”, предлага половин милион лева инвестиции

Прекратяване на договора и провеждане на нова процедура за отдаване под наем на хижа “Рилски езера” е поискала от туристическото дружество в Дупница фирма „Рила спорт”, която в момента стопанисва обекта. Договорът на фирмата за наем на хижата е от 2005 г. и изтича през 2025 година. От фирмата са поискали прекратяването му и подписването на нов договор, като при определени условия се ангажират да инвестират 500 000 лв. в хижата.

„Рила спорт” е с нови собственици, които имат инвестиционни намерения, и те поискаха да се проведе процедура по отдаване под наем на хижата. В момента фирмата плаща 43 000 лв. годишен наем. На събрание в събота взехме решение да проведем разговор с наемателя и ако от фирмата предложат наем по-нисък от 43 000 лв. на година, ще проведем търг, ако цената остане както досега или се покачи, търг няма да се провежда, ще преподпишем договора”, заяви вчера председателят на Туристическото дружество в Дупница Димитър Атанасов.

“Рила спорт” стопанисва хижа “Рилски езера” от 2005 г. Тогава е определен наем от 23 000 лв. годишно. Договорът е подписан от тогавашните собственици на “Рила спорт”, единият от които е Славейко Стайков. По-късно с клаузи към него наемът е увеличен на 43 000 лв. От 20 април 2018 г. фирмата има нови собственици – Янко Янков и Ивайло Иванов. „Рила спорт” стопанисва и лифта на хижа „Пионерска”, като плаща средно месечен наем на ТД – Дупница от 3500 лв.”, заяви Атанасов.

Както „Струма” писа, единият от собствениците на фирмата – Янко Янков, който беше личен бодигард на Пламен Галев, в последните години навлиза сериозно в туристическият бизнес в Сапарева баня. В момента строи къщички за гости на мястото на култовото някога заведение “Валявица” на пътя Сапарева баня – Паничище. Купи стара къща за 25 000 лв. и я превърна в къща за гости. Янков е собственик на култови ресторанти в курортния град – при банята и в центъра на града. Наемател е на помещение в сградата на общината, което е превърнал в дискотека.

 От ценоразписа на хижа “Рилски езера” се вижда, че за настаняване в общи стая от 6 до 18 легла се плаща по 15 лв. на легло. За стая с две легла, без тоалетна и баня се плаща 55 лв., но ако има и “екстра” баня и тоалетна, цената скача с 10 лв. За апартамент с 4 легла, като не е уточнено има ли баня и тоалетна,  туристите плащат по 100 лв. за нощувка.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *