Гастарбайтери берат ябълки и круши в Холандия срещу 9,94 евро на час, студенти получават в Германия по 13,88 евро като пощальони

Все повече безработни от Пиринско се хващат на сезонна работа в страни от ЕС. Какви са офертите това лято провери репортер на „Струма”. В Бюрото по труда се предлагат различни оферти чрез европейската мрежа EURES, но шансът да започнеш работа е минимален, тъй като позициите са обявени от работодателите във всички 29 държави от Европейския съюз. Актуалните оферти в момента са основно за Холандия, съобщи директорът на Регионалната служба по заетостта в Благоевград Станислава Поповска. Само 6 са свободните места за берачи на ябълки и круши в Холандия, като крайният срок за кандидатстване е 12 август. Изискването за образование е ниско – основно, но се изисква задоволително ниво на английски. Заплащането е 9,94 евро на час. Също толкова ще получават и берачите на цветя, за които работодателите  от Страната на лалетата са обявили 20 места, като крайният срок е 30 септември. За тази работа вече се изисква средно образование и английски език, като месечната заплата е между 1200-1400 евро. В Холандия търсят и 6-има берачи на карфиол срещу 9,82 евро на час, като крайният срок за подаване на документи е до 12 септември. 50 са свободните позиции за общи работници, в които ще подготвят продукти за транспортиране в Холандия срещу месечна заплата от 1100-1200 евро, като пак задължително се изисква да знаят английски.

В Германия предлагат работа на 62-ма студенти като пощальони към държавната пощенска служба срещу 13,88 евро на час. Там критериите са добро владеене на езика, като се гарантира заетост от 3 до 6 месеца. Сезонна работа в страни от ЕС осигуряват и частни трудови посредници. В Благоевград такава е фирмата на бизнесмена Венцислав Дуев, която предлага работни места в сферата на строителството, туризма, транспорта и IT сектора. „Моята фирма работи на трудовия пазар от 11 години, като предлагаме работа в България и ЕС както сезонно, така и целогодишно. Не събираме такси и комисиони, осигуряваме трудови договори на кандидатите ни с безплатни квартири и храна“, обясни Венцислав Дуев. През лятото най-търсени от мъжете са работните места за строители, които получават месечна заплата между 1500-2000 евро, интерес има и за шофьори , чиято средна заплата варира от 1500 до 3000 евро в зависимост от опита. Жените предпочитат работата в туризма, там има места за камериерки, сервитьорки, готвачи, бармани. Заплатата варира от 700 до 1500 евро. С най-високи възнаграждения са компютърните специалисти, които във Франция и Люксембург получават заплата от 5000 евро, докато българските взимат 2500 евро.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *