Гастарбайтери в Италия заляха автокъщите в Дупница с коли с кюстендилска регистрация

Автовози, пристигащи от Италия, масово докарват в Дупница коли с кюстендилска регистрация. Оказа се, че заради влизането в сила на закона, че в Италия всички автомобили трябва да бъдат с местна регистрация, принудило дупничаните гастарбайтери да продават колите си на автокъщи в родния си град.

“Голяма част от гастарбайтерите от Дупница регистрират автомобилите си в Дупница, тъй като данъците са по-ниски спрямо тези, които трябва да плащат в Италия. Те доскоро се движеха свободно с автомобилите с българска регистрация, но след като влезе закон всички автомобили в Италия да са с италианска регистрация, гастарбайтерите ни започнаха да продават колите си на автотърговци от Дупница. Стойността на автомобилите е по-ниска от данъка, който трябва да плащат там за тях, и предпочитат да ги продадат и си купуват леки коли на лизинг, ако работят на постоянна работа. Затова автовози от Дупница докарват автомобили от Италия с регистрационни табели с КН”, заяви за „Струма” председателят на Сдружението на собственици на автокъщи в Дупница Вергил Кацов.

„В Дупница има много регистрирани автомобили, може би сме на второ място след София”, заяви Кацов и допълни: „Според мен това е така, защото Дупница е на кръстопът и много дупничани работят в София, Кюстендил и Благоевград. За да се придвижват по-бързо, се налага да са мобилни. Има семейства с по 2 автомобила, тъй като мъжът пътува за София, а съпругата за Кюстендил…

Има още една причина за големия брой регистрирани автомобили. Много македонци с българско гражданство регистрират автомобилите си в Дупница, Перник и Благоевград, за да не плащат мита на границата, а и данъците са по-ниски, отколкото в съседната Северна Македония. Не мисля, че стандартът на дупничани е толкова висок, та на всеки 1,5 жители да има регистриран автомобил”, категоричен е В. Кацов.

Статистиката сочи, че в Данъчната служба в Дупница са регистрирани 23 409 леки коли. Официално населението на Дупница е 50 405 души, но реално живеят около 38 000 души, голяма част от регистрираните като жители на града живеят в чужбина. Градът се нарежда на второ място в България след София по показател брой автомобили на глава от населението. В София са регистрирани 1 241 675 жители и 635 000 леки автомобила.

Както “Струма” писа, автотърговци от Гърция също купуват коли от Дупница. Те пазаруват на пакет от 3 до 7-8 автомобила. Пазарлъкът става на място, веднага щом пристигне автовоз, автомобилите се свалят, товарят се на гръцки и заминават за автокъщите в южната ни съседка.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *