HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Гастарбайтер в Англия сигнализира! Полицаи изкъртиха вратата в дома на сляпа жена, за да връчат призовка на дъщеря й, отведоха я с белезници

22-годишна благоевградчанка направи опит да скочи от терасата, след като съдебни полицаи изкъртиха вратата на дома й, за да й връчат призовка за дело. За екшъна алармира вуйчото на младата жена, който се обади от Англия, за да разкаже в каква стресова ситуация е била поставена племенницата му и майка й, негова сестра, която е сляпа. Репортер на „Струма“ отиде в дома на незрящата майка Веска Николова, която разказа за случилото се:

„Във вторник около 8 часа сутринта започна да се звъни и силно да се тропа на вратата. Не отворих, защото се изплаших. Дъщеря ми надникна през прозореца и каза: „Това са куките, дошли са да ме вземат”, след което отвори вратата на терасата и се опита да скочи, но аз я задържах. В това време онези напънаха вратата и влязоха. Аз съм сляпа, но усетих, че са поне двама души. Попитах какво искат, единият влезе и ми отговори, че дъщеря ми трябва да подпише документ. Аз приседнах в коридорчето, той каза: „Пак ли ще бягаш?”, и чух как щракнаха белезниците и отведе дъщеря ми в ареста”, кърши безпомощно ръце 70-годишната майка.

С голяма болка тя признава, че е напълно беззащитна и прави всичко по силите си да помогне на единственото си дете да влезе в правия път. „На 28 ноември е имала дело, но не отиде. Умолявах я да ходи, защото пред съд и държава не се върви, но не ме послуша. Детски му работи. Облече се и отиде да се мие, но не съм и разбрала кога е рипнала от прозореца на тоалетната. Там има телове, лозница. Наранила си е крачето, може и гърбът й да е целият син, но аз като не виждам, какво да правя, Боже?! После ми каза, че е ходила до пробацията да се разпише, а след това е била на лекар. Тя скача от третия етаж и на ЮЗУ-то, но оцеля. Господ си я пази. Не знам какво ще правим”, казва отчаяната майка.

Добавя, че направила опит да влезе в прокуратурата, но не успяла да се вреди. Не знае кой е държавният адвокат, който защитава на делото дъщеря й, за да се свържа с него и да разговарят.

Веска Николова се справя абсолютно сама с тежките изпитания, които й поднася животът. Държавата я оставила на произвола на съдбата, тъй като, макар и незряща, не й е осигурила личен асистент. Не вижда адекватна помощ нито за себе си, нито за дъщеря си, която започнала да има проблеми с правосъдието, след като преживяла жестока лична драма. Клетата майка разчита изцяло на помощта на своя брат Славейко Николов, който от 17 години е в Англия.

„Нещата са трагични в България. Няма държава и не виждам как ще се оправим с тези хора, които са на власт. Българите са отвратени от това, което се случва от 30 години, напуснаха родината си и масово не гласуват. Те обаче се избират помежду си и отиват да се облагодетелстват – едно поколение, второ, без да си дават сметка, че така изкривяват здравия генотип на нацията. Аз се старая да помогна на племенницата си, да насоча енергията й в правилната посока, защото тя има потенциал и трябва да започне нормален живот. Вече не се вижда с хората, които я дърпаха назад. Но това, което е преживяла онзи ден, ще я травмира”, разказа по телефона вуйчото.

Майката Веска Николова е категорична, че сега дъщеря й е много стресирана. „А можеше всичко да стане по легален начин. Да я хванат за ръката и отведат, без да разбиват и да ни хвърлят в ужас. Довечера чакам един познат, който обеща, че ще оправи поразиите по вратата”, обясни сляпата майка.

Проучване на „Струма“ показа, че съдебната охрана е изпълнявала определение на съдията-докладчик, наложил мярка „задържане под стража” на младата благоевградчанка, след като няколко пъти не се е явила на делото за кражба, за което е подсъдима. Адвокатът, ангажиран по случая, обясни, че това се е наложило, след като тя е получавала призовки, но не се явила няколко пъти.

Разбра се обаче и че момичето е жертва на насилие, станало преди време, което преобърнало целия му живот и довело до промяна в поведението и до това да стигне до подсъдимата скамейка.

Да, вярно е, че по закон полицаите имат право и на подобни действия. Но остава въпросът нужна ли е тази груба демонстрация на власт и сила пред една сляпа жена и едно беззащитно момиче? Това ли са големите престъпници в държавата и колко опасно е това момиче, за да е хвърлено в ареста?

А за сляпата й майка остава мъката от безсилието да й помогне и страхът, че наранената психика на дъщеря й може да не издържи поредния стрес…

ЕКИП „СТРУМА”

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *