Гастарбайтер от с. Рибново пое от Памплона онлайн организацията на общоселския сюнет, поема всички разходи за храна на гостите и наградите в чест на новороденото си синче

Награден фонд от теле, коч, яре и 1860 лв. обяви Исмаил Атипов от гърменското с. Рибнoво за тазгодишния сюнет в родното си село. Щедрото дарение е в знак на благодарност към Аллах, че го дарил наскоро със син.

Освен това Исмаил започна организация за емоционалния празник, и то от Памплона, където живее от 10 години. Съвместно с Районното мюфтийство в Благоевград той е изготвил програмата за сюнета, който ще се проведе от 8 до 11 април в с. Рибново, и от вчера разпраща онлайн покани до всичките си близки, приятели и познати да посетят в тези дни празника, за да се потопят в магията му.

Според програмата първия от 4-те дни жителите на селото и гостите ще могат да посрещнат на селския площад дърварите със зурни, с които започват честванията. За втория ден е предвидено традиционното калесване с окичени и украсени коне. На 10 април в читалището в Рибново ще бъдат посрещнати гостите от района, страната и чужбина. Кулминацията ще е в последния ден на празника, когато след общоселската молитва Алай и Дула за 12.00 часа е планиран масовият сюнет, обявен като „безкръвно обрязване на деца“, след което следват кушията и „черешката на тортата“ – т. нар. „мазни“ борби. Точно за борбите са предвидени и най-големите награди – теле, 500 и 300 лв., съответно за първо, второ и трето място при мъжете, като успоредно са предвидени мачове и за юноши и деца.

Исмаил Атипов е обещал абсолютно всички момченца, участвали в борбите, да получат парични награди независимо от резултатите си, а гостите да бъдат изхранвани безплатно всеки от 4-те дни в читалището на Рибново.

„Традициите ни правят това, което сме. За нас честването на този празник е щастие и радост“, обяви организаторът на тазгодишния сюнет в Рибново. Самият той няма търпение да мине месец март, за да се прибере в Рибново за празника заедно със синчето, в чест на което прави цялата организация. Атипов вече си е уредил отпуската във фирмата, чрез която слага дограма по строителни обекти.

За Рибново сюнетът е най-обичаният празник, защото тогава се връщат всичките гастарбайтери, идват и роднини от цялата страна и Турция. Обрязването на момченцата се извършва от сюнетчии, които през последните години са обикновено лекари, канени от Смолян. След ритуала децата биват утешавани със сладкиши, пари и дрехи.

През 1989 г. ритуалът бе забранен със закон, но понеже в района хората продължаваха да го правят тайно, днес той е изключително емоционално събитие, на което присъстват и много християни.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *