Гастритът се „обажда“ през есента

През есента са много чести случаите с обостряния на стомашночревните заболявания. Как да се застраховаме срещу тях?

Докато човекът е млад и здрав, процесът на приспособяване към всякакви промени се случва лесно и неусетно. С годините и натрупаните болести – всичко става по-сложно. Поради това през преходния период може да възникнат проблеми със здравето.

Зимата и лятото се считат за устойчиви, стабилни сезони. Но през есента (както в интерес на истината и през пролетта), производството на хормона мелатонин, който контролира не само съня ни, но регулира и секрецията на стомашния сок, е значително понижен в организма. А както знаете, повишеното му отделяне увеличава риска от заболявания на стомашночревния тракт.

Освен това по време на преходния период самият хормон, който трябва да се отделя през нощта (от 23.00 до 6.00 часа), внезапно започва да се произвежда в средата на деня. Ето защо през есента ни е толкова трудно да ставаме сутрин, а в разгара на работния ден започваме да се прозяваме.

Язва по календар

Хроничният гастрит и стомашните язви много по-малко са подвластни на сезонните колебания. За разлика от тях, през есента преди всичко се обостря язвата на дванадесетопръстника. Лекарите смятат това за класика. Преди време, когато апаратната диагностика не беше толкова развита, такава диагноза е можело да се постави единствено на основанието, че обострянето на болестта при пациента става стриктно два пъти годишно (през пролетта и есента). Освен това за язвата на дванадесетопръстника са характерни така наречените “гладни болки”, включително и през нощта. При другите патологии на храносмилателния тракт, ако ги има, са по-малко изразени.

Между другото, хората понякога бъркат пептичната язва и язвата на дванадесетопръстника, считайки ги за едно и също заболяване. Но това не е така. Ако пептичната язва на стомаха може да се развие в рак, то язвата на дванадесетопръстника – никога. Нещо повече, това заболяване сериозно нарушава качеството на живот, може да доведе до вътрешно кървене и стеноза (стесняване) на органа – усложнения, изискващи спешна операция. Въпреки това, гастритът също не е дреболия. Някои от формите му (основно антралният и фундалният гастрит) могат също да преминат в рак, така че те трябва да бъдат лекувани и наблюдавани правилно.

Ако един лекар, след като е изслушал оплакванията на пациента от болки или други симптоми, опипал е стомаха и му е задал още няколко въпроса, уверено пише в медицинската карта например “гастрит“, от такъв специалист трябва да бягате колкото се може по-далече. Тъй като такава диагноза не се поставя на око, трябва да се направи преди това гастроскопия и да се вземе биопсия от увредената част на лигавицата, за да има морфологично потвърждение на диагнозата (и да се изключи наличието на злокачествен процес).

Биопсията трябва да се взема не от едно място, а за предпочитане веднага от 3-4 места, за по-сигурно. Ако има подозрения за стомашна язва, без гастроскопия и биопсия също няма как да се постави правилна диагноза.

Какви са оплакванията?

Ето симптомите, които изискват спешно посещение при гастроентеролог.

Болка, дискомфорт в стомаха.

Ако болката е локализирана над пъпа, най-често проблемът е свързан със стомаха, ако е по-ниско – с червата. Впрочем, този симптом може да е свързан с жлъчния мехур и с панкреаса.

Нарушен апетит (понижен или обратно – повишен апетит).

Първият е характерен например за антралния гастрит, вторият – за ерозивния гастрит или пептичната язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Гадене

Често срещан признак на гастрита.

Киселини

Типични са при проблеми в сърдечносъдовата система или при хернии на диафрагмата.

Кои билки ще ви помогнат при гастрит?

Може да избегнете есенното обостряне на гастрита с помощта на определени билкови комплекси.

Първа рецепта

Смесете в равни части изсушените, стрити на ситно билки: цвят от лайка, жълт кантарион, листа от мента, бял равнец. Сварете две супени лъжици от сместа в чаша вряла вода и оставете да се запарва в термос 8-9 часа.

Приемайте от отварата по 1/3 чаша, 3 пъти на ден.

Втора рецепта

Смесете нарязания на ситно корен от женско биле, плодчета от копър и коренища на пирей. Залейте две супени лъжици от сместа с една чаша вряла вода и оставете да се запари 30-40 минути. Прецедете и пийте по 1 чаша, преди да си легнете.

Трета рецепта

Нарежете на ситно долните, тлъсти листа на алоето и ги разбъркайте със същото количество мед. Сместа трябва да се приема 3 пъти на ден, по 1 ч.л., 15 минути преди хранене. Продължителността на лечението е 10 дни.

Четвърта рецепта

Залейте с чаша вряла вода 5 г анасон и оставете да се запари 2 часа в термос. Вземайте по една четвърт чаша 3-4 пъти на ден при спазми в стомаха.

Пета рецепта

Смесете по 1 супена лъжица от нарязаните на ситно корени от женско биле, плодове от копър, корени на пирей и билката алтея, листа от лайка. Сварете 2 ч.л. от билковата смес в чаша вряла вода. Оставете да се запарва в покрит съд, увит в кърпа 30-40 минути и прецедете. Вземайте по една чаша от билковата смес преди лягане.

Рецепти при хроничен гастрит

Първа рецепта

Два пъти на ден пийте по половин чаша пресен сок от зеле. Лечението трябва да продължи 2-3 седмици.

Сокът от зеле може да се съхранява в хладилника за не повече от 2 дни.

Втора рецепта

Сварете една супена лъжица от натрошената на ситно билка градински чай в чаша вряла вода. Оставете да се запарва един час и пийте по половин чаша, 2 пъти на ден. Продължителността на лечението е 2 седмици.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *