Гастроентерологът в МБАЛ – Благоевград д-р Румен Петков: От 59 пациенти, диагностицирани на безплатния профилактичен преглед, при 10 открихме заболявания, 60-г. благоевградчанка се оказа с карцином на дебелото черво

Д-р Румен Петков е роден в Плевен. Завършил е Медицинския университет в родния си град. Има защитени специалности по гастроентерология и вътрешни болести. 10 години е работил в гастродиагностичното отделение в Медицинския университет в Плевен, а от 2009 година – в Многопрофилната болница в Русе като гастроентеролог в ендоскопския кабинет. Две години е бил началник на Трето терапевтично отделение по гастроентерология и хематология в МБАЛ – Русе. Преди близо 2 месеца започна работа в Благоевград, назначен е на основен трудов договор в гастроентерологично отделение със завеждащ д-р Румен Цацов. Разговаряме с д-р Петков за първите впечатления, обслужени случаи и съветите му към пациентите.

– Д-р Петков, Вие имате 20-годишен професионален опит, какви са Вашите впечатления от обслужените пациенти за изминалия месец в МБАЛ – Благоевград?

– Първо искам да поясня, че през август в отделението обявихме дни на отворените врати със свободен достъп до гастроентеролог. Началникът д-р Цацов и аз проведохме профилактични прегледи с диагностична насоченост – превенция на колоректалния карцином. За два дни през гастроентерологичното отделение на МБАЛ – Благоевград преминаха 59 пациенти от Благоевград и областта – Петрич, Гоце Делчев и Сандански. Най-младите бяха 18-годишни, а най-възрастният пациент – 71-годишен. След преглед и консултация в отделението бяха хоспитализирани 11 пациенти. От тях 8 са със сериозни оплаквания на дебелото черво, 2-ма със стомашни оплаквания и един с увеличение на черния дроб. За диагностично уточняване извършихме допълни изследвания и при четирима се откри дебелочревна дивертикулоза. Дивертикули могат да се появят по хода на почти целия стомашно-чревен тракт, това е разширение на чревната стена, което формира саковидна структура. При двама пациенти бяха диагностицирани доброкачествени тумори (полипи) на дебелото черво, при един пациент се доказа т.нар. синдром на раздразненото дебело черво.

Диагностицирахме и един случай с карцином на дебело черво при 60-годишна жена от Благоевград. След хистологично потвърждение и изследване на скенер пациентката бе насочена за оперативно лечение в хирургично отделение.

– Жената е постъпила за профилактичен преглед, имала ли е някакви сериозни оплаквания?

– Да, често е получавала подуване и тежест в корема, имала е болки, за съжаление често хората подценяват първите оплаквания, отдават ги най-често на храната или други причини – стрес и напрежение, но не и на здравословен проблем. При младите хора, около 20-годишни, не бяха открити сериозни заболявания, назначена им е терапия.

– Смятате ли да продължите с профилактичните прегледи?

– Нашият екип вече обявихме, че такива безплатни прегледи ще се извършват всеки месец. През септември основната насоченост на прегледите ще бъде превенция, диагностика и лечение на гастроезофагеалната рефлуксна болест, гастрита, язвената болест и техните усложнения. Разбира се, както и при предишните прегледи, ще обърнем внимание на всички оплаквания от страна на пациентите и ще им дадем компетентни съвети.

– Д-р Петков, може ли да обясните какво е гастроезофагеалната рефлуксна болест?

– Най-чест симптом на това заболяване са киселините, това е доста широко разпространено заболяване в съвременния свят, като честотата му се повишава, а основната причина е начинът на хранене на цивилизованите общества. Тази болест се среща по-често при хора с наднормено тегло, при лица, злоупотребяващи с консумацията на храни, богати на мазнини, употребяващи в по-голямо количество кофеинови и газирани напитки, както и при пушачи. Гастроезофагеалната рефлуксна болест представлявa навлизане на стомашно съдържимо в хранопровода, чиято лигавица не е подготвена за агресивното действие на солната киселина и храносмилателния ензим, съдържащи се в стомашния сок, вследствие на което тя се дразни и възпалява, като дори може да се стигне до язва на хранопровода. Редно е хората да знаят, че при добро здраве възникват кратки епизоди на рефлукс след хранене, но киселото съдържимо бързо се връща обратно в стомаха вследствие на отмиване от храната и слюнката. При заболяване тези епизоди са повече от 50 дневно или продължават повече от един час.

– Кои оплаквания не трябва да подценяват пациентите и да потърсят консултация при гастроентеролог?

– Първите симптоми на заболяването са чувство на парене зад гръдната кост, усещане за връщане на стомашен сок и течности по хранопровода и към гърлото. Паренето и киселините се появяват след хранене, при лягане по гръб, вдигане на тежест и навеждане. Засилват се при консумация на мазни храни, цитрусови плодове, алкохол, кафе и шоколад. Други симптоми са болка при преглъщане зад гръдната кост, болка в гърдите, имитираща сърдечна болка, гадене, повръщане, оригване, засилване на оплакванията в лeгнало положение. В напредналите стадии се изявят симптоми на повръщане на несмляна храна веднага след хранене, болка и затруднено преминаване на храната през хранопровода. При тежките случаи са налице анемия и отслабване на тегло. Крайната фаза след видоизменяне на покривния епител на хранопровода се явява предраково и впоследствие раково заболяване със съответните лоши последици.

Нелекуването на дори леките симптоми на заболяването освен че влошава начина на живот, носи риск от развитието на редица усложнения. Освен упоменатите крайни фази с развитието на рак други чести усложнения са развитието на т.нар. стенози или стеснения в дисталния край на хранопровода, както и понякога кръвоизливи. Други, макар и по-редки усложнения вследствие на рефлукса /обратен поток/ на стомашен сок към глътката и носоглътката са възникването на белодробни инфекции, възпаления на горните дихателни пътища и увреждането емайла на зъбите.

Доста други заболявания на горния гастроинтестинален тракт протичат с подобни оплаквания. Много често и при тях основният симптом са паренето и киселините. Тук трябва да споменем сериозни болести като язвите на стомаха и дванадесетопръстника, рака на стомаха, както и други, за които късната диагноза би била свързана с редица усложнения, а понякога фатална за болните.

– Какъв е Вашият съвет към пациентите с оплаквания от киселини?

– Разпространената сред населението употреба на сода бикарбонат, както и приемът на медикаменти, които не са назначени от специалист, могат да облекчат  симптомите, те най-често имат временен ефект, но понякога прикриват сериозни и алармиращи симптоми на заболяване. Самолечението е опасно и има риск от късно откриване и диагностициране на заболявания, води до фатални последици за здравето и живота.

– Отделението ви разполага ли с необходимата апаратура за диагностика?

– Наличната апаратура в гастроентерология на МБАЛ – Благоевград е високотехнологична, доставена и монтирана е през 2013 година. Тогава е реновирано и цялото отделение по национална програма за модернизация с цел изграждане на регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания. Основен метод за диагностика на посочените заболявания е ендоскопското изследване на хранопровода и стомаха (гастроскопия), което оценява тежестта на уврежданията на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника от действието на стомашния и жлъчен сок, както и диагностицира или отхвърля функционални смущения на храносмилателната система. Алтернативен, макар и не толкова чувствителен, но понякога допълващ метод се явява рентгеновото изследване на хранопровода и стомаха. При своевременно диагностициране в начален стадий лечението на всички тези упоменати болести на храносмилателната система основно е медикаментозно. Понякога при по-напреднали увреждания и при усложнения се налага и хирургично лечение.

И накрая, но не на последно място, искам да поясня, че освен спазване на терапията изключително важно и решаващо е промяната в стила и начина на живот. Тук се включват редукцията на телесното тегло, избягване на прием на мазни и пикантни храни, прекалено кисели цитрусови плодове, някои медикаменти, ограничаване на тютюнопушенето, на алкохола и газираните напитки. Препоръчителни са ранната вечеря, сън на по-висока възглавница, избягване на преяждане… не подценявайте и маловажните симптоми. Хората трябва да знаят, че най-важна е профилактиката за избягване на усложнения.

Безплатни профилактични прегледи ще се извършават в гастроентерология на МБАЛ – Благоевград на 19 септември /вторник/ и 26 септември /вторник/ от 08,00 часа до 12,30 часа. Записване на тел. 073/8292352, всеки ден от понеделник до петък.

Разговаря СЛАВА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *