Гаф на министерски чиновници спаси община Сапарева баня от 3000 лв. глоба

Община Сапарева баня спаси глоба от 3000 лева, определена след наказателно постановление на заместник-министъра на културата. Административните съдии в Кюстендил обявиха постановлението за незаконосъобразно, тъй като министерските чиновници са допуснали съществени процесуални нарушения. В акта липсва единство между описание на нарушението и правната квалификация, а вместо на кмета на общината актът е връчен на уредника на музейната зала.

Според Министерство на културата община Сапарева баня е била в нарушение по Закона за културното наследство за времето от 22.10.2015 г. до 12.05.2016 г. Тогава в сграда, собственост на община Сапарева баня, в зала „Етнографски музей“ е била подредена музейна експозиция, представляваща обществена колекция. Кметството обаче не се снабдило с разрешително за музей, каквито са изискванията на Закона за културното наследство.

Съдът откри две отделни административни нарушения. Първо – община Сапарева баня е осъществявала дейност като музей, и второ – създала е музейна експозиция, което подлежи на санкции. И двете нарушения са подведени общо под санкционната норма, а на община Сапарева баня е наложена глоба в размер на 3000 лв.

Административният съд обаче е категоричен, че в наказателното постановление министерските спецове не са описали какво точно е нарушението на община Сапарева баня и с това е нарушено правото й на защита.

По-рано на първа инстанция Дупнишкият районен съд също отмени глобата на Министерство на културата.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *