Герберите в ОбС – Благоевград тръгнаха в атака срещу предложенията на кмета Р. Томов, той ги парира: Такса смет няма да поскъпва…

План-сметката за събиране, третиране и транспортиране на битовите отпадъци за 2020 г. взриви 1-часов дебат в ОбС – Благоевград на извънредната сесия на местния парламент, която се проведе вчера. Основните въпроси към предложения от кмета инж. Р. Томов проект бяха заради разлика от 3 609 176 лв. в бюджетите за 2019 и заложения за 2020 г. Атаката поде групата на ГЕРБ, като пръв Кирил Илиев поиска отговор защо са заложени средства за депониране на отпадъците в друго сметище и защо за отчисления за обезвреждане на отпадъци на регионалното депо за неопасни са заложени 2 млн. лв., като предположи, че след стартиране на експлоатацията на новото депо такива средства не би следвало общината да плаща.

Гл. еколог на общината Диана Стефанова обясни, че отчисленията се плащат от всички по закон, като за 2020 г. определеният размер е 95 лв. на тон, неофициално се очаква сумата да се намали на 64 лв., но до момента няма документ с подобно съдържание. Тя припомни, че решението в момента депото да не се експлоатира е управленско и докато се предостави на общинската фирма „Биострой“ за опериране, се налага да се запази настоящата процедура за депониране на боклука в Костинброд.

На въпроси на Албина Анева и на Радослав Тасков дали въвеждането в експлоатация на новото сметище ще доведе до вдигане на такса смет за гражданите и бизнеса, кметът Томов бе категоричен, че на този етап поскъпване не се предвижда.

Кр. Роячки провокира градоначалника с питане колко месеца ще продължим да извозване боклука, дали това няма да фалира общината и какво е наложило отмяната на проведената обществена поръчка за избор на оператор.

„Решението за отмяна на обществената поръчка бе взето от кметовете на петте общини, които ще експлоатират депото, с мотив за незаконосъобразност, тъй като е била възложена еднолично от община Благоевград, а не от всички пет, както е редно. Има подадена жалба в Комисията за защита на конкуренцията“, обясни градоначалникът и допълни, че цената за депониране на боклука няма да се промени и ще остане същата, каквато общината плаща и в момента.

Евгени Бибов продължи гербаджийската атака с въпрос дали има план-сметка колко време ще продължи извозването на боклука, за което са заложени 500 000 лв., и дали със сигурност ролята на оператор ще се поеме от общинската фирма „Биострой“, след като са заложени 1 млн. лв. за закупуване на техника. Отговорът бе, че извозването ще продължи до приемане на бюджета и заделяне на средства за това перо, и че решението „Биострой“ да е оператор е общо на петте общини.

Съветничката от БСП Г. Янчева припомни, че преди 5 месеца в същата зала по време на дискусия по същата тема тогавашният кмет Камбитов бе категоричен, че петте общини заедно били решили, че по-удачно било да се избере външен оператор на депото, защото „Биострой“ не би могла да поеме тези ангажименти, а поръчката бе за над 5 млн. лв. без ДДС. Като юрист Янчева поясни още, че общината е длъжна да плаща отчисления на държавата, и коментира, че е много странно защо за тази година не са внасяни тези отчисления, като предположи, че по този начин е поддържана ниска цената на такса смет.

Янчева не пропусна да напомни на мнозинството в ОбС за забавянето от близо 2 години на пускането в експлоатация на новото депо, през което време продължаваме да плащаме за транспорт и депониране на отпадъците, и което решение е гласувано по предложение на предишния кмет и е бетонирано с гласовете на ГЕРБ.

„Колко ще струва на общината прекратяване на договора с избрания оператор и няма ли да се наложи да плащаме 3 млн. лв. неустойка? Не водим ли с това общината към фалит?!“, не се отказаха от опита си за атака гербаджиите в лицето на Е. Бибов.

„И в момента общината е към фалит“, върна топката кметът Томов и повтори, че договор няма подписан, но в клаузите, предвидени в този към обществената поръчка, са заложени възможности за сериозно увеличение на сумата, дължима на оператори от общината.

Както „Струма“ писа, на 16 септември столичният консорциум ДЗЗД „Регионално депо – Благоевград 2019“ бе излъчен за победител в проведената от община Благоевград обществена поръчка, чиято прогнозна стойност бе 6 127 956 лв. с ДДС, а срокът на изпълнение – 8 години.

„Независимо кой е оператор, предвидените близо 6 млн. лв. ще се осигурят от такса смет, а сумата е хипотетична – колкото по- бързо започне експлоатацията на депото, толкова по-малко ще плащаме“, уточни гл. еколог на общината. „Заложените около 300 000 лв. на месец зависят от количеството генериран отпадък за третирането и извозването му до Костинброд, за което досега сме плащали по 57 лв. на тон. Планували сме малко повече, защото не знаем кога ще започне експлоатацията на нашето депо. Допълнително са заложени средства за общинското участие в изграждане на компостиращата и анаеробна инсталации. Средствата, заделени по чл. 60 и чл. 64 от Закона за управление на отпадъците, могат да се използват от община Благоевград за рекултивация и дейности за управление на отпадъци“, обясни Диана Стефанова.

Съветникът К. Илиев отново върна темата дали „Биострой“ има капацитет да поеме управлението на депото, а отговорът на Томов бе утвърдителен. Той изрично посочи, че договор с фирмата, определена с обявената обществена поръчка за оператор, не е подписвал.

Д-р Теодор Велчев декларира становището на групата на ПП „Глас народен“, че няма да подкрепят искането на кметския екип заради съображения, че не е ясно как ще се отрази на гражданите и на бизнеса в града.

„Не бламираме кмета, но с доктора не сме икономисти и не ни стана ясно тези пари – над 3 млн. лв., заложени в план-сметката, откъде ще дойдат. Кметът ясно каза, че няма да се увеличава такса смет, значи парите ще трябва да дойдат от други пера, но това означава, че може да пострадат други дейности. Редно е да се знаят тези неща“, коментира и Ясен Неделчев.

По искане на съветника Христо Ковачки дебатите бяха прекратени и 26 гласа одобриха план-сметката на общината за дейностите по почистване, извозване и депониране на боклука.

Съветниците на Благоевград избраха Гергана Янчева да ги представлява в Националното сдружение на общините и в Общото събрание на Сдружението на югозападните общини в качеството на заместник-делегат за случаите, когато някой от делегатите по право – кмет и председател на ОбС, са възпрепятствани да участват.

ОбС повторно обсъди искане на кмета Томов общината да кандидатства за финансиране пред Норвежкия фонд за изграждане на Младежки център. То бе отхвърлено преди седмица заради предложен терен в района на кв. „Освобождение“, до спортните площадки на ЮЗУ. Той бе заменен с друг общински имот при ЗМК, в района на кв. „Ален мак“. За да решат, съветниците поискаха подробности за намерението, които се опита да даде директорът на дирекция „Европейски проекти и програми“ Мария Грозданова. „Такъв център в района няма и ще се разчита да работи активно. Уязвимите групи са само част от целевата група, като очакваме да обхванем 1000 младежи от 15 до 29 г. Поне 8 човека ще работят там, ще има клубове по интереси, обмяна на добри практики, работилници за дейности на деца и родители“, лаконична бе тя.

Кметът Томов бе доста по-конкретен в поясненията си: „Залагаме леглова база с 40 места, за 3 г. издръжката на този център се поема от фонда и няма да е за сметка на общината, а инвестицията, която очакваме, е между 1,5 и 2 млн. евро“. Мотивацията му бе достатъчно силна да убеди болшинството да даде картбланш на искането.

Последната за 2019 г. сесия на ОбС започна с коледен поздрав на хлапета от Четвърта детска градина и младежи от театралната трупа към Центъра за личностно и творческо развитие на Благоевград, които пълната зала посрещна на крака и аплодира горещо.

Извън дневния ред думата на последната за годината сесия поиска юристът Теодор Тошев, който от 7 г. е на граждански договор към ОбС. Вчера бе последният му работен ден в местния парламент, тъй като градоначалникът е с нова визия за цялостното правно обслужване на общината, която ще предложи със структурата на общинската администрация. Т. Тошев използва трибуната на ОбС, за да благодари на депутатката от ГЕРБ Д. Савеклиева за назначението му на 1.ІІ.2012 г. и на предишния председател Р. Тасков за съвместната работа. „Тук създадох приятелства и намерих врагове, дойдох без страх и си тръгвам без страх“, каза от трибуната юристът и припомни на общинските съветници: „Вашите 100 дни текат, а днес е 46-ият ден от мандат 2019-2023. През следващите 4 г. всеки понася последствията както от своите действия, така и от своето бездействие. Успешен мандат!“, пожела Тошев. Той разкри, че ще продължи да работи в адвокатската си кантора в Благоевград и не смята да напуска областния център на Пиринско.

След сесията председателят на ОбС Андон Тодоров разчупи питка с късмети с журналистите и коментира намерението си да свика извънредна сесия на 10 януари, на която да се приеме Правилник за работата на местния парламент и да се изберат членовете на комисиите.

Димитрина Асенова


Със специален коледен поздрав за общинските съветници започна последната сесия на местния парламент

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *