ГЕРБ в Пиринско цака на местните избори със старите кметове в големите общини и млади кандидати без шанс в останталите, в Симитли се прегърнаха с БСП за ужас на Корнелия и Бойко

Структурата на ГЕРБ в Петрич в четвъртък вечерта направи своите номинации за кмет и съветници и затвори цикъла с номинационните събрания в Благоевградска област за предстоящия в края на октомври местен вот.

В най-южната община настоящият градоначалник Димитър Бръчков реализира култова победа, позната от времето на соца – той бе единствен предложен за поста и записа срещу името си гласовете на всичките 312 делегати. Никой не гласува „против“ или „въздържал се“, а от трибуната се изля водопад от хвалебствия за управлението на ГЕРБ в Петрич – от самия Бръчков, от госта на събранието – евродепутата Андрей Новаков, от ексдепутата Митко Захов…

В присъствието още на заместник областния управител Антоанета Янчева, кмета на община Сандански Кирил Котев, председателя на ОбС – Сандански Георги Георгиев и др. гости Бръчков се отчете за изпълненото през изминалите 4 г., което при това бе онагледено с мултимедията под надслов „Обещахме видими резултати – изпълнихме го“. Делегатите на общинското събрание си припомниха построената нова клетка 4 към Регионалното депо за отпадъци; компостиращата инсталация, течащото строителство на градския парк; санирането на закритата болница, новия зеленчуков пазар и Обредния комплекс, спортния терен до черквата „Свети Никола“; спортна зала „Серафим Бързаков“, рехабилитираните пътища от общинската мрежа, изградените над 10 000 м вътрешни водопроводи по селата и 3000 м довеждащи водопроводи, пълното асфалтиране и подменени водопроводи на 9 градски улици и др. Така кметът превърна номинационното събрание за избора си в отчет за досегашното си управление и парира в зародиш всякакви изказвания на опоненти, ако въобще са били планирани.

Своя дан към патетичните речи за успехите на ГЕРБ в община Петрич дадоха и председателят на групата съветници на ГЕРБ Георги Ангелски, както и Гергана Тодорова – кмет на село Марикостиново и председател на сдружението на кметовете на кметства в община Петрич, с което окончателно бе затвърден мирният тон на събранието.

След 100-процентовата подкрепа, която Бръчков получи, гласуването за съветници и селски кметове мина още по-бързо и безпроблемно. Без мотиви бяха предложени и одобрени 33-ма кандидати за съветници от ПП ГЕРБ: Андон Калински, Андон Гогов, Васил Златанов, Велик Личков, Георги Ангелски, Георги Тренчев, Гергана Петкова, Десислава Точева, Димитър Дуев, Димитър Чолев, Живко Захов, Костадин Стойков, Марин Кузманов, Мария Търнарова, Мирослав Андонов, Надка Райчева, Нано Божидаров, Невянка Цанева, Николай Стоянов, Пламен Делев, Радослав Котоманов, Росен Велев, Светослав Шарков, Светла Данаилова, Снежана Митова, Станислав Назъров, Стоян Рагев, Стоян Узунов, Таня Иванова, Траян Стоименов, Христо Манев, Янко Стоянов и Янчо Карагогов.

8 бяха и номинациите за кметове на кметства: Гергана Тодорова – с. Марикостиново, Любен Маринополски – с. Тополница, Иван Ташев – с. Старчево, Александър Треновски – с. Кавракирово, Кирил Стоянов – с. Самуилово, Мирослав Манолчев – с. Струмешница, Валентин Заеков – с. Скрът, и Костадин Костадинов – с. Ключ.
След като делегатите на събранието не се съобразиха с изискването да има поне 3-ма кандидати за кмет, за да може Изпълнителната комисия на ГЕРБ да си избере един от тях, на практика на заседанието на ръководния партиен орган Бръчков ще се състезава сам със себе си и е много малка вероятността да не победи.

Номинационните събрания на ГЕРБ в Благоевградска област вече са в историята и затова може да се направи обобщението, че очакванията за скандали никъде не се оправдаха, кметовете от ГЕРБ в големите общини ще си останат същите, а в по-малките общини кандидатите ще участват в изборите без всякакъв реален шанс за успех, от едната спортна злоба.

В Разлог и Сандански настоящите кметове също получиха пълната подкрепа на събранията.

Както и петричкия Бръчков, разложкият управник Красимир Герчев бе номиниран  за трети мандат с гласовете на 74 от 74 присъстващи на събранието.

100% „за“ получиха още кметове на съставните села в общината. Доверието към Герчев бе потвърдено и при гласуването на 22-мата кандидат-съветници, след като той бе определен за водач на листата със същото смазващо мнозинство от 100%. Герчев направи хеттрик и с подкрепата, която получи от ВМРО.

ГЕРБ тутакси върна жеста на войводите, като освободи място в листата си за Георги Крънчев от ВМРО.

Безоблачно минаха гласуванията и в Сандански, където Кирил Котев се очертава старият-нов кмет. Той имаше и опонент – членът на ЦИК Георги Баханов, но резултатът бе смразяващо категоричен: 104 гласа за Котев срещу едва 6 за Баханов. Кметът обра и най-много номинации – 106, в листата на кандидатите за общински съветници. Черешката на тортата за партия ГЕРБ пък бяха заявленията на кметовете на селата Ново Делчево – Валентин Апостолов, и Левуново – Методи Фетфов, които бяха избрани през 2015 г. с листата на ВМРО, че вече искат да са кандидати на управляващата партия.

Атмосферата на мир, любов, партийно разбирателство и дисциплина в залата по време на номинациите не беше смутена изобщо от факта, че К. Котев беше един от първите, обявени от Етичната комисия на ГЕРБ за проверка, както и останалият висящ отговор на въпроса дали Котев сам се е предложил да го проверяват, или сигналът срещу него е подаден от лидера на РЗС Яне Янев.

Ден след събранието, естествено, РЗС излезе с поредното открито писмо и декларация, според която: „На това събрание вече стана пределно ясно, че ГЕРБ – Сандански се е капсулирала до една шепа примати и ренегати. Нямаше ги истинските гербаджии, но за сметка на това плътно са наредени кметовете на Ново Делчево, Дамяница и други „герои“, съдени за купуване на гласове и с прокурорски преписки за канабис и иманярство. Няма как този фарс да остане незабелязан…

Номинацията на Котев обаче е факт, според всички анализатори Етичната комисия няма да си мръдне пръста преди изборите да разследва когото и да е от своите.

И за Банско Изпълкомът на ГЕРБ няма да има особено много работа и дебати – там също единствената номинация е за настоящия градоначалник Георги Икономов. Още през януари той обяви намерението си да се кандидатира за трети мандат, така че крехката му опозиция вътре в партията и симпатизантите на останалите политически сили в общината да спрат да се питат ще има ли разследване от Етичната комисия на ГЕРБ по въпроса с какви пари е построено личното му имение, което в Банско е известно като „Малкия Рилски манастир“.  

Малко по-тегава бе атмосферата в Благоевград, където негативни изказвания също липсваха, но членовете на ГЕРБ дадоха на настоящия кмет Атанас Камбитов ясно да разбере, че е загубил доверието сред сериозна част от тях. На това събрание за Камбитов гласуваха 2 пъти по-малко делегати, отколкото на предишното през 2015 г., а тези, които не му симпатизират, за пръв път го показаха явно, гласувайки открито с делегатските си карти за опонентите му – бившия лидер на общинската организация на ГЕРБ Йордан Андонов и шефа на НОИ Илиян Георгиев. Вдигнатите им ръце бяха приети от наблюдаващите събранието недвусмислено, като се има предвид, че преобладаващата част от делегатите са назначени на работа от Камбитов, а останалите очакват работа от него. След гласуването най-честите коментари бяха, че опозицията на Камбитов всъщност се е появила доста неподготвена на общинската конференция – ако един от двамата бе отстъпил от властовите амбиции и си беше направил отвод като кандидат-кмет, тогава гласуването можеше да прати Камбитов на втора позиция и ако не друго, то поне в главите на старейшините от Изпълнителната комисия да светне лампичка, че в Благоевград нещата не са баш по мед и масло.

Така като цяло кандидат-кметовете от ГЕРБ на по-големите общини в Първи Благоевградски многомандатен избирателен район са ясни и Изпълнителната комисия, която трябва да ги посочи най-късно в началото на септември, за да няма особени главоболия, може просто да обяви, че старите ще са и новите. Още повече че това би било резонно и за повтарящия се до безкрайност лайтмотив на премиера Бойко Борисов за повече от успешното управление на ГЕРБ в цялата страна, хилядите изградени километри пътища и стотиците детски площадки.

Не така обаче стоят нещата в по-малките общини в Благоевградска област, където настоящите кметове са от други политически партии, а ГЕРБ ще се опита да направи и невъзможното, за да направи пробив там и да даде нов  коз в ръцете на Борисов за хвалби в изборната нощ.

В Кресна ГЕРБ издигна за свой кандидат бившия шеф на ВиК Милчо Караджов. Преди време същият беше лидер на партия „Атака”, но в момента е общински съветник от ГЕРБ. Резервен вариант за герберите в малката община няма, но с Караджов начело победата на местните избори далеч не им е в кърпа вързана. Очаква се срещу него да се изправи настоящият градоначалник Николай Георгиев, който е една от силните фигури на БСП, отделно си спечели много симпатии в общината с отказа да вкара Кресна във Водната асоциация, което неминуемо щеше да доведе до повишение цената на водата.

И в Гоце Делчев ГЕРБ няма особени шансове за победа. Младият бизнесмен с политически опит единствено като общински съветник Борислав Пръков трябва да се изправи срещу другия силен червен кандидат за кмет – настоящия Владимир Москов. В казуси като местни избори младостта не винаги е предимство, определящ е опитът, а Москов го е трупал в продължение на няколко мандата.

В Хаджидимово за стола на многогодишния кмет Людмил Терзиев ще се бори друг млад човек – съветникът Лазар Папазов. Кандидатурата му бе приета с пълно мнозинство, а партийните членове се надяват, че ще бъде припознат от съгражданите му заради професионалния му опит като общински специалист, занимаващ се с европейските фондове, програми и проекти. Точно европроектите едва ли ще се окажат решаващи за избора на бабите от високопланинските села на общината, но резултатът ще се види наесен. ГЕРБ в Хаджидимово иначе отвори широко вратите си за гражданската квота и освен свои членове в листата на кандидат-съветниците щедро номинира и представители на гражданската квота като директора на училището в Хаджидимово Вангелия Петрелийска, началника на отдел „Социално подпомагане” Ангелина Галова- Харискова, директора на училището в село Беслен Чавдар Синанов, шефката на Земеделската общинска служба Наташа Стоянова, директора на училището в с. Копривлен Александър Белчев и др.

В Струмяни Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще избира между 3 имена, излъчени за кандидат-кметове. Всичките – предложени и приети с пълно мнозинство и всичките с минимален шанс да се опълчат срещу настоящия кмет Емил Илиев, който ще бъде издигнат от местна коалиция с подкрепата на почти всички останали партии в общината. Още повече че в навечерието на изборите управляващата партия в Струмяни претърпя сериозен трус – в сряда председателят на общинската организация на ГЕРБ Кирил Укев би отбой и се отказа дори да е в листата на общинските съветници с мотив, че вече живее в Благоевград. Укев обаче остава общински лидер на ГЕРБ в Струмяни и при това положение ще се наложи дистанционно да ръководи предизборната кампания на партията си или пък да го прави само в извънработно време.

В Якоруда бяха издигнати 3 кандидатури за кмет. Те са на общинския лидер на партията Ваня Гатдерова, на техническия ръководител на ВиК Александър Александров и на директора на местното средно училище Николай Хаджиценев. Доверието на съпартийците получиха и 13 кандидати за съветници. Номинации за селски кметове обаче не бяха направени, защото за там още текат преговори между ГЕРБ и останалите десни формации. Според Гатдерова, която е от 3 мандата съветник в местния парламент, допреди 2 г. партията й имала доста силни позиции в селата на общината, но новорегистрираната партия ДОСТ изиграла лоша шега на герберите и много от партийните членове минали към новата политическа структура. Сега в общината на хартия има малки структури и на патриотите, и на „Воля”, БСП и ДОСТ, но всички са се спотаили в очакване ДПС да обяви своя кандидат за кмет, обясни спецификата на изборните настроения в Якоруда Гатдерова. И призна, че той вече е почти сигурен – ДПС вероятно отново ще заложи на настоящия управник Нуредин Кафелов. Въпреки че вече се знае, ГЕРБ също чакали официално името на кандидат-кмета от ДПС, за да финализират преговорите с останалите политически сили по селата на общината и да преценят заедно къде кого ще издигат.

Това всъщност са и общините, в които управляващата партия ще има свои кандидати.

В Гърмен ГЕРБ реши да не номинира кандидати за кметове и общински съветници, преди да приключи с преговорите с всички десни партии в общината, с които планира обща коалиция. Иначе в съветническата листа  на партията бяха номинирани досегашните  четирима общински съветници Верхад Ислямов, Екатерина Татанова, Росен Соленков и Ибрахим Джуркин. В нея намериха място още кметът на село Скребатно Даниела Пидева, директорът на ДГС – Гърмен Денис Шенгов, Нили Касова, Любомир Павлов, Кемран Абдиков от с. Дебрен, Азим Мутишев от Горно Дряново, Кадри Киселов от Рибново и др. Въпросът с издигането на кмет обаче е доста щекотлив предвид силните позиции в тази част на областта на ДПС и факта, че почти сигурно Движението ще издигне на предстоящите местни избори настоящата кметица Минка Капитанова, която вече успя да натрупа опит в управлението и да усвои тънкостите на политическите игри.

Не са готови с изборите и в Сатовча – тук пък ръководството на ГЕРБ, оглавявано от Румен Арнаудов, се било усукало и от седмица умува над култовия въпрос кой от тримата си кандидати за кмет на общината да посочи, за да не се сърдят останалите двама.

В Белица още няма яснота върху какво умуват герберите, но и нямат кандидат за кмет, въпреки че номинационното им събрание мина отдавна. Сред най-недоволните от това е местният кмет Радослав Ревански, който ще бъде и тази есен кандидат за управник от ДПС – прогнозите му са за скучна предизборна кампания, след като реално срещу него не се очертава изобщо да има претендент за кметския стол.

С решението си и на тези избори да не издигат собствен кандидат, а да подкрепят настоящия кмет Апостол Апостолов, управляващата партия в Симитли всъщност извади на дневен ред вторичния въпрос за какво изобщо съществува тук като структура. На събранието лично председателката Лили Айкова предложила ГЕРБ да застане зад Поли и срещу нея се вдигнали „за“ 120 делегатски карти на 120-те присъстващи в залата. Любопитното е, че такова решение е взела и БСП – да не издига свой кандидат, а да подкрепи Поли, поради което Симитли отново ще се окаже вероятно единствената община в България, в която въпреки ветото на партийните им ръководители Корнелия Нинова и Бойко Борисов БСП и ГЕРБ ще подкрепят един и същ кандидат за кмет.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Виктория

    В Симитли Феодала Апостолов, ги е хванал всички за поводите и няма кой да го бие, докато не го прибере Прокуратурата. Шефката на БСП плаща наем на сестрата на Поли, защото в Симитли всичко е “купено” от родата на поли или от сватовете му. Но за него няма ДАНС и КПКОНПИ.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *