ГЕРБ запази лидерската позиция в Банско, но в Разлог отстъпи на ИТН, преференциите за Ал. Мацурев се сринаха от 6515 на 2 188 за областта

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ”  със 169 гласа преднина изпревари ГЕРБ в община Разлог. Гласа си за ИТН са дали 2473 от гласоподавателите в общината, а за ГЕРБ са гласували 2304. Трета политическа сила е „Демократична България”. Гласът си за нея са дали 1609 души, а БСП остава четвърта с 1379 гласа.  ГЕРБ успя да запази лидерството си в Банско с преднина от 334 гласа пред ИТН. За партията на Борисов в Банско са гласували 1871 души, а за тази на Слави – 1537. Докато на предишните избори новата формация се конкурираше с БСП за второто място и изостана от нея само с един глас, сега ИТН е получила почти двойно повече гласове от столетницата, която в Банско събра едва 766 гласа, при 1022 през април. В Банско четвърта политическа сила е  „Демократична България”, която е събрала 517 гласа. Въпреки резултатите на ГЕРБ и ИТН те няма да вкарат свой депутат от Разложко в новия парламент.

Интересен е и преференциалният вот от изборите в неделя. От всички кандидати в региона на Разлог и Банско само тези на ИТН и ДБ са увеличили преференциите си, а останалите са със значителни спадове. Пълен срив в преференциалния вот претърпя кандидатът на ГЕРБ Александър Мацурев  от Банско, който през април бе втори в областта с общо 6515 преференциални гласа и успя да влезе в краткото 45-о НС. На настоящите избори персонално за Мацурев са гласували 2 188 души от областта, или с 4327 по-малко в сравнение с изборите през април. Досегашният депутат е стопил гласовете си и в община Банско, където на тези избори е събрал 1280 гласа, а на предходните те бяха 1950. В родния си град той е подкрепен от 879 души, в Добринище вота си за него са дали 240 гласоподаватели. Гласовете  в съставните села на община Банско са 161. Мацурев е събрал по-малко гласове и от кандидата на ГЕРБ от Разлог д-р Емил Тончев, въпреки че и той е получил с 428 гласа по- малко в сравнение с предходните избори. През април доверието си за д-р Тончев бяха дали 2621 от гласоподавателите в областта, а сега са го подкрепили 2193 души. Мацурев също взе солиден брой гласове от община Разлог на предходните избори – около 500. Изненада бяха гласовете, дадени за ексдепутата от другите съседни общини Белица и Якоруда. Там той получи почти 600 преференциални вота. Сериозна бе подкрепата за Мацурев и от Благоевград – 1100 преференции, както и от общините в Гоцеделчевски район – над 1700,  почти 500 бяха в Петрич, над 300 от Кресна и  Струмяни. 

„Има такъв народ” също не се очертава да има  депутат от Разложко, въпреки че има свои кандидати и от двата града. Шестата в листата на партията на Слави – Мария Чобанова от Баня, която е кандидатът от община Разлог и през април събра 704 преференциални вота, сега гласовете за нея са 869. Кандидатът от Банско и единадесети в листата – стоматологът д-р Георги Цонев, е получил доверието на 695 от областта, като 285 са от родния му град.

Единствената партия, която почти със сигурност ще  излъчи депутат от Разложко, е „Демократична България”, където водач е адвокат Иван Димитров от Разлог. За него персонално гласа си от областта са дали 1996 души, като 1081 са го подкрепили в Разлог. Той е увеличил с над 800 гласовете си в сравнение с вота  през април, когато получи 1173 преференции за областта, които бяха достатъчни и го изпратиха в парламента. „Демократична България” имаше в листата си и представител от община Банско в лицето на Захари Витанов от Добринище. Той обаче е подкрепен едва от 116 свои съграждани от общината, от които 74 гласа от Добринище и 42 от Банско. 156 са преференциите му от областта.

Столетницата, която отстъпи място назад и в двете общини, освен че изгуби солиден вот в сравнение с април, изгуби и преференции. Кандидатът й от Банско Димитър Юнчов е събрал общо 417 преференциални вота от област Благоевград, а на предходните избори те бяха 938. Повечето от гласовете си той е събрал от съгражданите си в  община Банско, където е подкрепен от 332-ма души  Кандидатът от Разлог Пламен Ботев, който е и общински съветник, е получил 558 преференции в областта. Те са почти тройно по-малко от преференциите, които получи адвокат Емел Колевичин през април, който беше втори в листата на столетниците в областта и събра доверието на 1561 гласоподаватели.

Двойно по-малък преференциален вот има и кандидатът на „Воля” от Банско – дъщерята  на бившия дългогодишен председател на ОбС  Владимир Колчагов – Елена Ангелинина. Гласа си за нея са дали едва 138 от съгражданите й в общината, а през април тя получи доверието на 225 души. На областно ниво преференциите за Ангелинина са 216. Партията е стопила и общия си брой гласове в община Банско и на тези избори е събрала 282 гласа, за разлика от предходните, когато получи 598.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *