ГЕРБ – Кресна: Кметът на Кресна от БСП излъга избирателите и увеличи цената на водата с 35%

Водата в Кресна поскъпва, цената скача с над 35%. Така жителите на общината, които с референдум отхвърлиха участието във Водната асоциация на областта с аргумента, че ще има шоково увеличение на цената, ще плащат по-високи сметки от 1 декември. По този повод местната структура на ГЕРБ атакува кмета на общината Николай Георгиев от БСП, че е потъпкал предизборното си обещание.

„Общинското ръководство на ГЕРБ е възмутено от обстоятелството, че не само беше обещано на гражданите, че такова увеличение няма да бъде допуснато, но и потенциалното вдигане на цените беше основен довод в популистката кампания срещу присъединяването на община Кресна във Водната асоциация в областта през 2016 г., с което бе блокирана възможността за европейско финансиране. Така кметът Георгиев лиши от възможност всички останали общини в Благоевградска област да получават европейски инвестиции във водния сектор”, заяви координаторът на ПП ГЕРБ в Кресна Валя Таскова.

„Защо ще плащаме сега повече за собствената си вода, само че без да сме получили финансиране за цялостна подмяна на водопреносната мрежа? А такова е крайно необходимо, тъй като водната мрежа в общината продължава да бъде в окаяно състояние – стара, често аварираща и с много загуби на дебит по трасето. Общинското ръководство на ГЕРБ в Кресна многократно е критикувало местното ВиК дружество, че неоправдано „раздува“ разходите си, като поддържа брой работници, който не отговаря на реалния обем работа в общината. Ако едно предприятие не върви, не е ли по-добре да се оптимизира дейността му, вместо да се правят назначения? Ръководството на общината трябва да мисли за привличане на инвестиции, стимулиране на малкия и среден бизнес, и усвояване на средства по оперативни програми, вместо да налага мерки като настоящото увеличение на цените на водата, за да може ВиК дружеството да покрива разходите си”, добави Валя Таскова.

Кметът на община Кресна Николай Георгиев поясни, че цената се увеличава от 39 стотинки на 58 стотинки за кубик. Според него за такава цена останалите общини само могат да си мечтаят. Увеличението се налага, тъй като общината трябва да осигури собствени средства за подмяна на водопроводната мрежа, след като държавата не дава.

В петък общинските съветници ще трябва да решат дали да подновят договора за управление на управителя на ВиК, каквото е предложението на кмета.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *