ГЕРБ обяви имената в листата си за еврозборите /обзор/

Управляващата партия ГЕРБ обяви имената в листата си за изборите за Европейски парламент, които ще се проведат в края на май. В нея влизат и представители на СДС, с които формацията на премиера Бойко Борисов се обедини за вота.

Водач на листата ще е еврокомисарят Мария Габриел, която има най-много номинации, и два пъти беше отличавана като евродепутат на годината – в категория”Развитие” и “Равенство между половете”.

Следват сегашните евродепутати Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел и Асим Адемов. На шестото, избираемо място, е бившият посланик в Македония Александър Йорданов от СДС. След него се нарежда бившият министър Лиляна Павлова, следвана от друг настоящ депутат в ЕП – Емил Радев.

Девета е Ивелина Василева – бивш екоминистър, сега депутат. След нея се нареждат –  Марин Захариев, служител на община Смолян, Иво Ралчовски – лекар с очна клиника, Младен Шишков – депутат, Николай Диков от Младежи-ГЕРБ, общински съветник в Стара Загора, Камен Костов – зам.-областен управител на Сливен, Йоана Фидова от Казанлък и Жечо Станков, зам.-министър на енергетиката. 17-и, последен в листата, е главният секретар на СДС Илия Лазаров.

8 от общо 17 български евродепутати, които ще бъдат избрани, е целта на управляващите, обявена още вчера от председателя на предизборния щаб Цветан Цветанов, който подаде оставка като депутат заради скандала с евтините апартаменти.

“26 май е важна ключова дата, но на 27, когато се събудим, трябва да знаем дали не сме направили грешка. Нека на 26-и всеки гражданин да оцени това, което беше направено от политици, народни представители в периода на прехода. Това е пътят към НАТО и ЕС”, коментира днес Цветанов, като подчерта, че ГЕРБ е партия, която дава решения. 

“ГЕРБ, като най-голяма политическа сила, загърби егото си и с ЕНП проведохме един прагматичен диалог със СДС. Предложенията за кандидати на СДС дават възможност за просперитет. Днес повече от всякога се нуждаем от обединение”, отбеляза той, като коментира, че ГЕРБ е силна политическа сила, защото тя има необходимите структури на управление – Жени ГЕРБ, предприемачи ГЕРБ и млади фигури, цитира го “Фокус”.

“Непрекъснато се опитваме да сме добри, но и добрият омръзва, затова утре трябва да се опитаме да бъдем по-добри, в други ден да бъде още по-добри и да работим заедно”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на форума на ГЕРБ в зала 6 на НДК.

“Чули сте през последната седмица да се коментира отвън, че при нас има разделение. Това се казва травматична проекция – тоест да приписваш на другия собствените си проблеми. Много е удобно да се говори за разделение, по този начин току виж някой не забели проблемите в други политически сили. За разделение може да се говори, когато хората се чудят кого да следват. Ние имаме ли такъв проблем? – Нямаме. Ние сме различни, в това е ценността и силата ни. Победата е почти най-важна, само че целта на победата не е да смачкаш другият. Ние имаме нужда от победа, която е триумф на ценности и идеи”, допълни той.

“От последните европейски избори досега минималната работна заплата у нас е нараснала със 65%, средната – с близо 50%, а БВП – с 40%”, заяви пък министърът на финансите Владислав Горанов.

“Това са постижения, които са плод от една страна на огромните усилия, които полага българското управление в лицето на ГЕРБ, така също и на партньорството с европейските икономики, с които в годините ставаме все позависими и по-зависими”, допълни той, като отбеляза, че 85% от българския износ са свързани с ЕС.

“Нашите политически опоненти няма да допуснат цивилизован дебат за европейските ценности и ще ни връщат във всеки момент в бита в България, който именно заради европейската интеграция и усилията, които сме полагали в последните години, се подобрява значително”, каза още Горанов.

“През последните 10 години София се промени и стана истинска европейска столица”, каза на свой ред зам.-председателят на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова.

“Благодарение на европейската солидарност получихме над 2 млрд. евро, които инвестирахме в развитието на София”, изтъкна тя, като посочи, че всичко това, което е получено, трябва да се доказва и отстоява.

По думите й столицата е променила своя облик, както в транспортната сфера, също така е подобрила детските градини и образователната система.

“Благодаря на нашите евродепутати и еврокомисар”, изтъкна Фандъкова, като обясни, че заради тяхградът се развива дигитално.

Според Фандъкова често политическите опоненти на ГЕРБ изразяват гняв, но отговорите трябва да бъдат давани на гражданите.


Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *