ГЕРБ – Струмяни с 3-ма кандидати за кмет наесен, в Гърмен ще пробват дясно обединение да бутне върналата се в ДПС кметица М. Капитанова

Общинският съветник Славчо Благоев, земеделският производител Мартин Кирянски и счетоводителката Величка Чиликова, която беше председател на ОбС – Струмяни, бяха посочени от членовете на партия ГЕРБ в малката община за кандидат-кметове на предстоящите местни избори. Близо 50 души участваха в номинационното събрание и демонстрираха пълно единодушие по посочените кандидатури, след като всички гласуваха „за“ и нито един от членовете на партията не прибягна до глас „против“ или „въздържал се“.

Отново с пълно мнозинство бяха подкрепени и предложените за съветници 17 членове на ГЕРБ, въпреки че в ОбС – Струмяни те са общо 13, от които в момента 5-има са от ГЕРБ.

Втората новина от приключилото след 3,5 часа заседание на партийния актив е отводът за общински съветник, който си направи председателят на общинската организация на ГЕРБ Кирил Укев. Направи го с мотив, че вече живее в Благоевград и въпреки че никога не се е откъсвал от проблемите на жителите на общината, не би могъл да бъде толкова полезен, колкото би бил един местен общински съветник.

Укев бе председател на ОбС в Струмяни, когато през 2009 г. бившият аграрен министър Мирослав Найденов го назначи за директор на Областната служба по земеделие в Благоевград и оттогава той е на този пост, като постепенно се премести в Благоевград, където си построи къща. Пред съпартийците си в сряда вечерта той обаче декларира, че ще остане общински председател на ГЕРБ в Струмяни, докато го избират, и ще продължи да изпълнява партийните си ангажименти.

Събранието номинира още Иван Божинов за кмет на с. Микрево. Той управляваше най-голямото село в общината до 2015 г., издигнат от РЗС. На миналите избори ГЕРБ заложи за кмет на Микрево на своя член Николай Александров, но Румяна Кацарска от Реформаторския блок взе близо 5 пъти повече гласове от него и сега партията е решила да играе на по-сигурно.

За с. Илинденци членовете на ГЕРБ взеха решение да подкрепят бившия селски кмет Бойко Ибришимов, който го управлява до 2015 г. На предишните местни избори Ибришимов отново опита да седне в кметския стол, издигнат от ГЕРБ, но трябваше да отстъпи мястото на Илия Башлиев от Реформаторския блок.

През 2015 г. управляващата партия имаше свои кандидати и за селата Каменица и Раздол, но с промяната в избирателните правила те отпадат от списъка на населените места с поне 350 души с постоянен адрес в тях, където хората ще избират пряко кмета си, поради което наесен селата ще трябва да очакват кметски наместници за управници.

За разлика от Струмяни, в Гърмен ГЕРБ реши да не номинира кандидати за кметове, защото още няма ориентировка с кои партии ще се коалира за местните избори. Решението бе взето на общинска конференция с участието на 56 членове на партията, които избраха само кандидати за общински съветници – гласувани бяха 17 имена за 16-членния ОбС. Ръководството на партията, водено от председателя Верхат Ислямов, бе натоварено със задачата веднага след свършване на Байряма да започне преговори с всички десни партии в общината, за да могат те да се спрат на една обща кандидатура – единствен шанс да детронират кандидата на ДПС, който най-вероятно ще е сегашната кметица Минка Капитанова. Миналата година общинското ръководство на ГЕРБ в Гърмен свали доверие от Капитанова и дори реши да оттегли от поста на заместник-кмет своя член Виолета Цветкова, а поводът бе решението на избраната като независима през 2015 г. кметица Капитанова да стане отново член на ДПС.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *