ГЕРБ ще поиска оставката на Манолова като председател на комисията по ревизията

ГЕРБ ще поиска оставката на Мая Манолова като председател на комисията по ревизията на управлението. Това обяви Тома Биков. От партията ще настояват това да се гласува по-скоро в пленарна зала. 

“Мая Манолова днес в качеството си на председател на парламентарната комисия по ревизията на правителствата, нахлу в Булгартрансгаз и поиска да й бъдат дадени всички документи свързани с реализацията на Балкански поток и тези документи да й бъдат предоставени до понеделник на електронен носител. Странно защо й е цялата тази огромна по обем документация, която е и чувствителна, има определена свалификация, да й бъде даден на електронен носител. Дали тази комисия ще прави проверка, или ще разпростаранява информация, или ще я прави нещо друго. Такава информация се предоставя по официален ред. Това нахлуване не подобава на един народен представител”, обясни Теменужка Петкова. 

ГЕРБ ще поиска тълкувателно решение от Конституционния съд и едновременно с това обявяване за противоконституционен мораториума върху решенията на Министерския съвет, който Народното събрание гласува. 

“Ще питаме Конституционния съд допустимо ли е с решение на Народното събрание да се отнемат и ограничават правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, които изпълняват функция според законите и Конституцията”, заяви Десислава Атанасова. 

“Считаме, че вече има такава съдебна практика, но вероятно на юристите в Народното събрание от партиите на промяната отново тя трябва да им се напомни”, призова Атанасова. 

„Въпросното решение на Народното събрание рязко противоречи на Конституцията на България и нарушава принципа на правовата държава и разделението на властите. С него се ограничава не само дейността на Министерския съвет, но и на всеки държавен орган, определен с Конституция или закон”, добави Екатерина Захариева.  

Тя посочи, че по този начин се спират назначенията на всеки един държавен служител, независимо на какво ниво е той, например в Конституционния съд, в Президентсвото или в съдебната власт. 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *