HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ГЕРБ – Якоруда скочи срещу съпартиеца си К. Укев, назначил за шеф на земеделието в Якоруда „къртицата“ на кмета Кафелов

Общинската организация на ГЕРБ в Якоруда поиска безпрецедентно намесата на премиера Бойко Борисов, Цветан Цветанов и местната депутатка Даниела Савеклиева срещу назначение, извършено от техния съпартиец Кирил Укев, началник на Областната служба по земеделие в Благоевград.

В понеделник Укев със своя заповед назначи за началник на Общинската служба по земеделие в Якоруда Мая Среброва, която до момента беше старши експерт, и с това предизвика стаяваното до момента недоволство в местната партийна структура на ГЕРБ.

Въпреки че Среброва също по документи е член на ГЕРБ и дори през 2011 г. бе трета в съветническата листа на партията за Якоруда, местните от години я смятат за доверен човек на кмета Нуредин Кафелов и негова къртица в техните редици. Тя всъщност не го е и отрекла. След първата оставка на кабинета Борисов, когато двама от ръководството на ГЕРБ в Якоруда дошли да я поканят на партийно събрание, за да се преброят и засвидетелстват лоялността си към Борисов и неговото решение, самата Среброва ги отрязала.

Притеснението на местните от назначаването на Среброва начело на Общинската служба по земеделие обаче е не толкова от политическото й предателство, а от скандалите около името й.

Само преди 2 г. по сигнал на Регионалната дирекция по горите в Благоевград за безогледна сеч в община Якоруда трима прокурори от разложката прокуратура подхванаха най-мащабното до момента разследване в сектора, в което изскочи името на Ибрахим Вейсал от с. Бунцево, който е съпруг на Среброва. Държавните обвинители намериха няколко акта срещу служители на Горското в Якоруда „за нерегламентирани дейности като служебни лица“, едно от които на името на горския служител Вейсал.

Още по време на проверката стана ясно, че със свой колега той успял да създаде мащабна схема, оголваща огромни горски територии в Якоруда: двамата издавали превозни билети само на верни и правилни хора. Те работели заедно с братята от Якоруда Тодор и Здравко З. и личния шофьор и баджанак на кмета на община Якоруда – Абди Исмаил Хадживезулов. При проверката тогава бе установено, че във водения от Ибрахим Вейсал дневник е записвана невярна информация, с която държавата е ощетявана в продължение на години с огромни суми. Обикновено това ставало, като на превозните билети горският пишел, че се карат дърва, а не трупи. Системно изсичаните гори били върху непотърсени частни земи, които са предложени за деактуване в частна общинска собственост.

Още в края на 2015 г. разложкият прокурор Мирослав Каназирев обяви пред „Струма“, че за две от лицата подадените сигнали са потвърдени от държавното обвинение в голяма степен и едно от тях е Ибрахим Вейсал.

Висящ тогава остана въпросът имало ли е взаимодействие между него и съпругата му Мая Среброва, висящ ще остане той до внасяне на обвинителния акт в съда.

Според източник на „Струма“ от ръководството на ГЕРБ в Якоруда в момента Среброва е в тесни връзки с кметицата на придобилото доста скандална слава с. Бунцево, което стана национален рекордьор на глава от населението по брой спечелени проекти за отглеждане на пъдпъдъци и зайци.

В същото време миналата година разследване на „Струма“ доказа, че от парите по проектите, дошли в Бунцево, налице е само хотелът на кметицата и мощният джип пред него, животни обаче няма. В момента якорудската партийна организация събира документи и свидетелски показания, които да установят има ли съвместна дейност на Среброва и кметицата, които смята да предостави на същите трима адресати, получили вчера жалбата им: Борисов, Цветанов и Савеклиева.

Според авторите на жалбата Укев е отворил чадър над тяхната съгражданка и по неизвестни причини я бута напред в кариерата.

Вчера областният земеделски шеф К. Укев разбра от „Струма“, че срещу него има партийно оплакване заради назначаването на Среброва за началник на общинската служба в Якоруда.

„Нямаше кого друг да сложа, а всеки български гражданин е невинен до доказване на противното”, обясни той решението си да назначи на мястото на починалия наскоро Мустафа Старков точно Мая Среброва.

Укев обясни още, че юридическото й образование не е пречка да заеме началническия пост, защото няма конкретно изискване за специалността. „Ако срещу г-жа Среброва има разследване, призовавам прокуратурата да го приключи по-бързо, за да може този въпрос да бъде изчистен”, апелира още Кирил Укев.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *