Германия изведе от експлоатация три от последните си шест атомни централи

Германия изведе от експлоатация три от последните си шест атомни централи, придвижвайки се по-близо към целта си за прекратяване на зависимостта от ядрена енергия и пренасочване към възобновяеми енергоизточници, предаде Ройтерс.

Правителството реши да ускори поетапното отказване от ядрената енергия след аварията в АЕЦ „Фукушима“ в Япония през 2011 г., когато земетресение и цунами разрушиха крайбрежната електроцентрала в най-тежката ядрена катастрофа в света след тази от Чернобил през 1986 г.

Реакторите в Брокдорф, Гронде и Гундреминген, управлявани от Е.ОН и Ер Ве Е, бяха спрени късно снощи след три и половина десетилетия в експлоатация. Последните три реактора – Изар 2, Емсланд и Некарвестхайм 2, ще бъдат спрени в края на 2022 г.

Компанията „ПройсенЕлектра“, която управлява реакторите в Брокдорф и Гронде каза в свое съобщение от днес, че двата реактора са били изведени от експлоатация малко преди полунощ местно време вчера. Ер Ве Е каза, че реакторът в Гундреминген Це също е спрял да генерира електроенергия вчера вечерта. Изпълнителният директор на „ПройсенЕлектра“ Гидо Кнот благодари на служителите за тяхната ангажираност към безопасността. „Ние направихме решаващ принос за сигурното, щадящо климата и надеждно енергоподаване в Германия в продължение на десетилетия“, каза той.

Поетапното отказване от ядрената енергия, която някои хора смятат за чиста и евтина, е необратима стъпка за най-голямата икономика в Европа на фона на амбициозните климатични цели, които си е поставила и повишаващите се цени на енергията.

Шестте ядрени реакторa през 2021 г. са произвеждали около 12 процента от електричеството в Германия, сочат предварителни данни. Делът на възобновяемите енергийни източници е почти 41 процента, следвани от въглищата с малко под 28 процента и природният газ с около 15 процента.

Германия планира до 2030 г. да произвежда 80 процента от електричеството си от възобновяеми енергийни източници.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Атомино

    Неграмотници, една ядрена електроцентрала (ЯЕЦ) замърсява радиоактивно 1000 ПЪТИ по-малко Природата, отколкото въглищна електроцентрала със същата мощност! Освен това ЯЕЦ не използва кислород при работата си и не изхвърля никакви въглеродни, серни, азотни и прочее газове, нито пепел и сгурия. Т.е. ЯЕЦ произвежда действително екологически чиста енергия! Всички останали ВЕИ са нестабилни, с ниска плътност и зависят от атмосферните условия, поради което само те НЕ МОГАТ да осигуряват базовата част на енергийното потребление!!! Единственият бъдещ източник на чиста и неизчерпаема енергия в бъдеще са ядрените и термоядрените електроцентрали!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *