Германия обмисля производство на руската COVID-ваксина “Спутник V”

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан обяви в сряда, че страната обмисля да пренесе производството на руската ваксина “Спутник V” до собствените си граници или до някои други европейски държави, съобщава ДПА.

От руската страна беше поискана такава подкрепа и идеята се обмисля в Германия и Европа, каза Шпан по време на онлайн конференция, организирана от германските новинарски издания Tagesspiegel, Zeit, Handelsblatt и Wirtschaftswoche.

“Бихме могли да осигурим подкрепа за производството на ваксина, която все още не е, или изобщо няма да бъде е одобрена в Европа”, добави министърът.

Шпан каза, че приветства всяка ваксина, която е ефективна в борбата с пандемията и е доказана като безопасна.

Руският разработчик на ваксината кандидатства през миналия месец пред Европейската агенция по лекарствата за спешна употреба на “Спутник V” и чака одобрение, преди да започне евентуален износ в рамките на Европейския съюз.

Последното проучване, публикувано в медицинското списание The Lancet, потвърди ефективност от 91,6% на “Спутник V”, а от институтът “Гамалея”, който разработи ваксината, посочиха, че имунитетът след нейното поставяне продължава поне две години.

Германското предложение идват на фона на закъсненията с доставката на ваксини, причинени от проблеми, свързани с европейските производствени мощности, собственост на компаниите, чиито ваксини вече са одобрени от EMA.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *