Гимназистите от Математическата и учениците от НУ „Св. Климент Охридски” няма да чуят първия учебен звънец под покрива на ПМГ

Ученици от две кюстендилски училища ще чуят първия училищен звънец извън сградата на Природоматематическата гимназия  „Професор Емануил Иванов“, където се извършват внушителни ремонтни дейности.  Възпитаниците на ПМГ, които са от пети до 12-ти клас, и учениците от първи до четвърти клас на Началното училище „Свети Климент Охридски“, ползващо крило от сградата,  започват новата учебна година извън базата.  Математиците ще  провежда учебните занятия в сградата на Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий”. Там вече дори има и обособена учителска стая за педагозите. За учениците пък са определени трети и четвърти етаж на най-голямото основно училище в Кюстендил. Общо 25 класни стаи са освободени за гимназистите, които ще учат втора смяна.

“В момента сме строителна площадка и не можем да застрашаваме живота и здравето на децата. Не искаме да затрудняваме и работата на строителите. Техният краен срок е 10 октомври. Сградата не е ремонтирана от 1986 година и държим сега на качеството”, заяви директорът на ПМГ Ани Кюркчиева.

292-ма ученици от НУ „Свети Климент Охридски“ пък ще учат в Езикова гимназия „Доктор Петър Берон“. Тази година първокласниците в школото са 72-ма .

„Направена е необходимата организация. Дори вече сме си подредили стаите, така че да е уютно на всички. Ремонтът на училището беше необходим, въпреки че строителите казаха, че сме поддържали добре сградата“, коментира директорът на НУ Елка Паргова.

„При ремонта на сградата на ПМГ са подменени изцяло ВиК и отоплителните инсталации, частична подмяна на ел. инсталацията. Прави се ново саниране, тъй като за изолацията, която е правена през 2004 година, се установи, че е използван много тънък материал. Поставя се ново, енергоспестяващо осветление в класните стаи, очакват се и нови врати. Подменя се старият паркет с гранитогрес. Предстои да бъде боядисана външната фасада и да се ремонтира покривът. Този покрив в централната част е пукнат на две и тече“, заяви директорът на ПМГ Ани Кюркчиева.

„Обособяване на кръгове за отопление, когато работи басейнът, няма да отопляваме цялото училище. Басейнът ще се отоплява сам за себе си“, добави Ани Кюркчиева.
Санират се корпусът на началното училище, физкултурните салони и столовата.

Ремонтите започнаха след 30 юни, тъй като строителите трябваше да изчакат гимназистите от ПМГ да приключат учебната 2016/2017 година.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *