Искат собствени пари и си ги изкарват! Гимназисти работят като сервитьори в събота, неделя и междинна смяна след училище

4 заявления и издадени разрешения за ученици да започнат работа в Кюстендил са дали от Инспекцията по труда. Процедурите за кандидатстване са облекчени и вече не са необходими 11 удостоверения и документи, а само 7, коментираха трудови инспектори. Последното попълнение е на 17-годишен тийнейджър, възпитаник на Професионалната гимназия по туризъм „Н.Й. Вапцаров”. Владислав започнал работа като сервитьор в ресторанта на петзвезден хотел в града.

„Искам да разполагам със собствени пари, а не да разчитам само на джобните, давани ми от родителите. Работя предимно в събота и неделя, а в останалите дни от седмицата започвам междинна смяна от 16.00 часа. Графикът ми е съобразен така, че да мога да ходя на училище. Вече получих и заплата, доволен съм. Отделно ни платиха и така наречения овър тайм, когато оставаме да обслужваме клиенти до сутринта. Аз например имах два такива случая – софийска фирма празнуваше 25 години от създаването си и един рожден ден”, допълва Владислав.

„Като цяло работата ми не е тежка, все пак аз прилагам на практика това, което съм научил в училище”, казва тийнейджърът. На този етап той дори не смята да продължи да учи във висше учебно заведение. „Много от моите съученици също наблягат на сервитьорството. Моето поколение не се интересува от политика и обществен живот. Повечето калкулират колко и кога ще вземат, къде да харчат, къде да купонясват, кое по така да вземат като дрешка, техника – особено кола, мотор, АТВ”, констатира Владислав

Статистиката на Инспекцията по труда показва, че 66 ученици са работили през 2018 г. в Кюстендилска област през ваканциите или през учебната година. За  2017 г. те са с 26 по-малко, или едва 40. Десетки ученици от региона работят през цялата година. Повечето от работилите са били бармани и сервитьори в различни заведения, но има и продавач-консултанти по магазини и по търговски обекти, както и такива в производството. Инспекцията е постановила отказ за ученик, който е искал да работи по ремонти на обекти по автомагистрала „Струма“, преценено е, че условията и натоварването не са за момче на такава възраст. В 3-4 случая има отказ и за ученици под 16-годишна възраст – законът позволява да бъдат наети, местата, за които са били заявленията им, обаче е преценено, че не са подходящи.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *