Гимназистка с гневен пост във Фейсбук възропта срещу кабинетната система и студа в ПГИ, директорът А. Бояджиева я привика за обяснение

Гимназистка от ПГИ „Иван Илиев“ – Благоевград възропта срещу кабинетната система, въведена в училището. Тя изрази недоволството си на стената на своя Фейсбук профил, където публикува оплакванията си.

„Напълно против съм обучението да се провежда по този начин, първо, защото няма осигурени условия за тази кабинетна система. В момента става въпрос за около 280 ученици от 11 и 12 клас само. В училището има осигурени само 145 места. Въпросът ми е: Един върху друг ли да сядаме, или искате да ни подтикнете към насилие? Уж се опитвате да го избягвате и затова са униформите, но нека погледнем нещата от гледна точка на това как ще мине междучасието на всеки отделен ученик. Не е окей някои да седят на пейката, а други – облегнати по шкафчетата, или като мен, на пода. Също така и за учебниците – само правило след правило и искат да се почувстваме ученици, да почувстваме, че обучението ни е нужно и сами да го поискаме, как да стане това, като съм задължена да нося чанта, тежаща повече от мен, на всяко междучасие, даже и до магазина да ходя с нея?!
Страшно разочарована съм от обстоятелствата и ако се питате къде е проблемът в поколенията, които все по-малко ги интересува училището, да знаете, че най-важно е предразположението, което не ни е осигурено!“, гласи част от написаното от ученичката с Фейсбук профил Мими С.

Тя настоява за премахването на  кабинетната система. Девойката описва и случай от петък, когато тя и  нейни съученици, по думите й, мръзнели пред един от кабинетите, а по същото време се провеждал педагогически съвет, който продължил 40 минути.   

„Бях снимана по следния начин: седнала на земята, чакайки да свърши съветът, в коридора, където температурата е изключително ниска”, твърди гимназистката и е публикувала снимка, на която се е увила с якето си, а иначе е приседнала на мозаечния под в коридора.

Потърсена за коментар, директорката на Професионалната гимназия по икономика Ася Бояджиева изрази учудване, че именно Мими С. е автор на подобна публикация. По повод на това А. Бояджиева сподели, че въпросната ученичка единадесетокласничка е била „директор“ на ПГИ, като част от инициативата „Мениджър за един ден“. Тогава се запознала отблизо с трудностите и предизвикателствата на ръководната работа и изразила мнение, че отвън нещата изглеждат много по-различни и лесни, отколкото са в действителност.

„Предполагам, че това е написано под давление на ученици в 12 клас”, коментира А. Бояджиева и допълни, че чака Мими С. за разговор в кабинета си.

Във връзка с твърденията, че учениците мръзнат в сградата на училището, директорката бе категорична, че това не отговаря на истината. „Миналата седмица от РЗИ /Регионална здравна инспекция/ идваха да мерят температурата, навсякъде беше над 18 градуса, колкото е изискването. Ние също редовно правим замервания. Може вчера, като първи учебен ден от новата седмица, да е било малко по-студено, но не и под 18 градуса. Ето сега например навсякъде е 21-22 градуса“, констатира А. Бояджиева вчера малко след започване на втора смяна в 13.30 часа.

Тя призна, че всяка година по това време имали подобен проблем. Ученици нарочно отваряли прозорците, за да паднат температурите по стаите, изкарвали термометри на външните первази и засипвали РЗИ с жалби и сигнали, надявайки се да ги пуснат във ваканция.

По отношение на тежките раници директорката поясни, че още преди националната програма на МОН, по която редица училища сега се оборудват с шкафчета, от ПГИ са направили необходимото да осигурят шкафче за всеки ученик.

„В началото на учебната година изрично напомняме това на учениците и ги питаме искат ли да ги ползват. Те обаче не желаят”, изтъкна А. Бояджиева

Що са касае до кабинетната система, стана ясно, че тя я въведена от началото на тази година, като всички класни стаи в училището, с  изключение да две, където се обучават ученици със здравословни проблеми, са обособени като  кабинети по отделните предмети, включително и по специалните. Самите кабинети се заключват след съответния час и учениците стоят в коридорите по време на междучасията.

„В помощ на учениците и с идеята да ги възпитаме оборудвахме класните стаи с мултимедия. Няма да конкретизирам колко столове и маси се наложи да сменяме, колко компютри и техника беше счупена“, обясни Ася Бояджиева защо по време на междучасията учениците стоят в коридорите. А за да им е по-удобно на гимназистите, с помощта на  родителите пред кабинетите са монтирани пейки.

„Не знам откъде са си извадили извода, че местата са 145, сигурно са броили по пейките, но предстоят да бъдат монтирани още. Не мога да разбера и за какво подтикване към насилие става въпрос. Нали и ние също бяхме ученици, чакали сме пред кабинетите, но е нямало насилие и не сме се били”, каза още директорът на ПГИ и допълни, че кабинетната система е направена, за да даде по-добра подготовка на учениците по съответния предмет и да подпомогне образователния процес.

Същото мнение изразиха и учители. Те споделиха, че по различни програми и проекти са обособени кабинети, в това число и по природни науки, което е от голяма полза за учениците. „Не е ли по-добре във всеки кабинет по география например да има необходимите материали и пособия, отколкото учителите да тичат с една карта от стая в стая?”, питаха се педагози, разяснявайки предимствата на кабинетната система. 

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

2 Коментара

  1. мани мани

    звучи като платен репортаж. да беше отоворила в другата Струма, където е и упрекът към ръководството. А тук няма форум.Тук има комфортна тишина.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *