Гимназистка от Дупница след завръщане от Москва: Образованието в Русия е по-добро, възпитанието също, там все още има ценности

Дванадесетокласничката Калина Петрова от гимназия „Христо Ботев“  в Дупница се завърна от участие в културно-образователната програма“ Здравей, Русия“ в Москва. Калина е впечатлена от видяното и разказва преживяното с нескрита емоция.

„Имаше делегации от 40 страни. Нашата българска делегация се състоеше от 15 човека. По време на престоя ни обиколихме известни забележителности, музеи и галерии в града. Разходихме се по емблематичния Червен площад. Всички пяхме и танцувахме, представихме своите национални песни и танци, почерпиха ни с ястия от други държави. Ние разказахме интересни факти за България, изпълнихме „Моя страна, моя България“ и им показахме наше хоро. Посетихме бившата царска резиденция, днес музей-парк, резерват Коломенское. В един от музеите видяхме прочутите десет яйца Фаберже, както и сервиза, който Наполеон подарява на руския император Александър Първи при сключването на Тилзитския мир. През цялото време на програмата имахме различни занимания, игри, мастер класове, викторини, конкурси, песни, танци, дискотека. В Русия хората са добри, открити, дружелюбни, отзивчиви, работливи. Общуването с тях е приятно, винаги са готови да ти помогнат. Умеят да се веселят. Лесно и бързо се сприятелихме с руснаците. Това, което видях, ме кара да мисля, че образованието, а и възпитанието в Русия са по-добри. Там все още има ценности. В Русия се срещнахме с известни спортни дейци и с композитора на много песни за деца и за анимационни филмчета, („Пластилинова ворона“, „В коробке с карандашами“) заслужен деятел на изкуството Григорий Гладков. По време на програмата не само натрупахме много знания и впечатления, посетихме известни обекти на Москва и завързахме нови приятелства. Ние видяхме това, за което само сме чели и слушали. Като завърша 12-и клас смятам да се занимавам с изкуство, но още не съм решила дали ще бъде в Русия или в България,“ сподели за в. „Струма“ своите впечатления от посещението си в Москва Калина Петрова.

НИКОЛАЯ ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *