Гимнастичката Валентина Георгиева ще носи знамето на България на откриването на олимпийските игри в Париж

Най-добрата българска състезателка по спортна гимнастика Валентина Георгиева вероятно ще бъде знаменосец на България на церемонията по откриването на олимпийските игри в Париж. Това разкри самата тя в интервю за БТА малко повече от месец преди началото на най-големия спортен форум.

За 17-годишната Георгиева това ще бъде първо участие на олимпиада. Тя каза още, че във френската столица ще играе на греда, прескок и смесена успоредка, без на земна гимнастика.

В последния месец преди Игрите тя ще наблегне най-вече на тренировките.

„Предстоят много усърдни тренировки, предполагам няма да излизам от залата. Няма да увеличавам много програмата. Вероятно ще играя всичко без земя на олимпийските игри, но ще наблегнем най-много на прескока – там е най-големият ми шанс“, каза Георгиева.

„За откриването ще присъствам и доколкото разбрах може би ще бъда и знаменосец, което наистина е голяма чест, но на закриването не мисля, че ще бъдем, защото се прибираме на 6 август“, добави тя.

В последното си състезание преди олимпиадата Георгиева спечели четири титли и общо пет медала на Държавното първенство в София. Тя стана първа в многобоя, на финалите на прескок, на земя и на греда, както и втора на смесена успоредка.

„Състезанието беше доста успешно. Имам малки забележки към изиграването, но съм доволна, защото целта беше да се опазя, за да мога да съм здрава и подготвена за олимпийските игри“, заяви гимнастичката.

Георгиева се завърна в залата след тежка контузия на коляното и близо едногодишно възстановяване, но направи силен сезон и спечели медали от всички турнири, на които участва.

„Процесът и като цяло състезанията, които извървях до тук, са много голяма стъпка, защото благодарение на контузията бях във възстановителен период година. Със завръщането си казах, че ще се върна по-силна и ще се постарая да спечеля тази квота. Квотата вече е факт. Усложняването на прескоците – аз и сега съм ги усложнила, но ще играя на по-сигурно, не на по-трудно, защото на първо четене търсим здраве, с по-ниска начална стойност, но с по-чисто изиграване ще имам по-висок резултат“, коментира още тя.

Гимнастичката призна, че изпитва малко напрежение преди олимпиадата, но вече се е научила до го преодолява.

„Има малко напрежение, не мога да кажа, че съм без напрежение, но това нещо го преживях. Израснах го по време на контузията. Преди наистина имах повече притеснение, повече го приемах психически, докато сега приемам нещата по на шега, по на игра. На мен да ми харесва, не че всичко е на живот и смърт. И ако е така, всъщност ми се получават по-добре нещата, отколкото да ги мисля много – какво ще стане и как ще стане“, завърши Георгиева.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *