Главният мениджър на „Марек“ и член на УС във волейфедерацията Л. Найденов сглоби новата суперлига с 10 отбора

Главният мениджър на „Марек“ и член на УС във волейболната федерация Людмил Найденов се включи в дискусията за бъдещия формат на суперлигата и висшата лига у нас след приключване на кризата с пандемията от коронавирус. Бившият национал пледира за намаляване броя на отборите в двете нива, за да се вдигне качеството на мачовете и това на участващите състави. Настоящата схема в елита е с 12 тима.

„Моето мнение, че и в двете групи трябва да има по 10 отбора. Това е оптималният вариант с оглед на сегашната ситуация и финансовите трудности, след като заразата премине. По тази формула първите осем пак отиват на плейофи за титлата, деветият играе плейаут, а десетият изпада директно, което се отнася и за суперлигата, и за висшата лига. Сформирането на групите може да стане по два основни начина. При единия десетте елитни клуба се излъчват на база класирането за този сезон, като единадесетият и дванадесетият отпадат. Изпадащите заедно с първите четири тима от подреждането в двата предварителни потока във второто ниво оформят десетицата на ВЛ. При другия вариант 12-те от суперлигата и първите четири от предварителните потоци на втората лига се разделят на пет групи по четири и се играе турнир. Първите два от всяка група отиват в елита, вторите два във висшата лига“, предлага Л. Найденов.

Ден по-рано още по-революционна формула даде президентът на „Левски“ Владо Николов. Той предложи формат от 16 тима в елита, които да бъдат разделени на географски принцип – 8 в Източна и 8 в Западна конференция, с което ще намалеят значително разходите по пътуванията и няма да се налага на отборите да нощуват преди срещите.

СТОЙЧО СТОИЦОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *