HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Главният прокурор поиска имунитета на депутата от Гоце Делчев Д. Гамишев заради смърт на пътя

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание да свали имунитетите на двама депутати – Димитър Гамишев от ГЕРБ и Манол Генов от БСП, съобщиха от прокуратурата, цитирани от Правен свят.

Искането на имунитета на Гамишев е заради пътен инцидент от ноември 2014 г., при който той блъснал и причинил смъртта на пешеходец в благоевградското село Копривлен. Новоизбраният депутат шофирал с 68 км/ч. на излизане от селото при ограничение от 50 км/ч. и блъснал пресичащия пътното платно Иван Жбантов, който по-късно починал в болница. Обвинителният акт срещу Гамишев бил внесен в Окръжен съд-Благоевгад миналата година и по него били проведени 7 заседания. На 15 май т. г., когато Гамишев вече е депутат, съдът прекратил делото заради имунитета му и го изпратил на Софийския градски съд (СГС). Делото е било разпределено на съдия Величка Цанова, която на 30 май го спряла заради имунитета на Гамишев.

Любопитно в случая е, че става дума за дело срещу депутат, което е за престъпление, извършено преди той да бъде избран за народен представител. Казусът е идентичен с този на лидера на “Воля” Веселин Марешки, при който делото във Варна беше прекратено и пратено на СГС, но съдия Даниела Талева поиска произнасяне на Върховния касационен съд за подсъдността и върховните съдии пратиха делото обратно във Варна, като подчертаха, че към времето на извършване на деянията, за които е обвинен, Марешки не е бил народен представител и следователно не е имал имунитет срещу наказателно преследване. Делото срещу Гамишев обаче засега е в София.

Искането на имунитета на Манол Генов, който е втори мандат депутат от БСП, е по разследване за купуване на гласове и за строителство в защитена територия.

Окръжната прокуратура в Пловдив събрала доказателства, че през март в Асеновград Генов и съучастникът му Николай Христев организирали купуване на гласове срещу 25 лева на човек.

По същото време Генов склонил главния архитект на Асеновград Константин Атанасов да допусне строителство в защитена зона, паметник на културата – “Метошка махала”. Разследването срещу Генов се води от специализираното звено “Антикорупция”, но пречка пред него е депутатският имунитет на народния представител, поради което главният прокурор е поискал сваленто му от парламента.

Ако бъде отнет имунитетът на Генов, той ще стане поредният обвиняем за случая с незаконното строителство в Асеновград. За него прокуратурата съобщи преди месец, когато обвинени бяха кметът Емил Караиванов, главният архитект Константин Атанасов и Николай Христев. Тогава от прокуратурата съобщиха, че освен за незаконното строителство, кметът е обвинен и за подписан договор с фирма за почистване на шахти, по който са плащани пари, а не е вършена никаква работа.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *