Главният скаут на английския „Лестър“ препоръчал на „Пирин“ новия шеф на школата Р. Александров: Защо ви е чужденец, като имате българин с търсения профил

Главният скаут на английския „Лестър“ препоръчал на „Пирин“ новия шеф на школата Радостин Александров. Ръководителят на стратегическия отдел в лагера на сензационния шампион на Острова отпреди няколко години бил помолен от силния човек на „Дъбравска“ 1 Ива Дацева-Уорън и нейния съпруг Греъм да предложи подходящ човек, който може да осъществи реформирането по европейски образец на академията на орлетата. Последвал изненадващият отговор на шефа на спецзвеното на лисиците: „Не ви трябва чужденец. Има българин, който отговаря на търсения профил“. Така, едва навършил 28 г., на стадион „Христо Ботев“ акостира Р. Александров, който имал шанса да стажува на Острова близо до град Лестър и там, оказа се, не са го забравили. Роден е в София, а с треньорство се занимава от 17-годишен. Притежава лиценз „УЕФА А“. Освен опита, придобит от работата му на Албиона, е натрупал такъв като анализатор на националния отбор до 17 г. по време на 4-годишния си престой в ДЮШ на „Берое“ и след това като директор на школата на частния „Спартак 1919“ /Плевен/. Изкарал е специализация в клубове като „Манчестър Юнайтед“, „Манчестър Сити“, „Ливърпул“, „Барселона“, „Еспаньол“,„Атлетико“ /Мадрид/, „Хееренвеен“… На 1 юни представи треньорския екип, с който ще работи в благоевградския ФК, в него от досегашния състав липсват Илко Христов и Венелин Товиров.

 • Г-н Александров, Вашият мандат в „Пирин“ започна „ударно“ – с кадрова чистка в треньорския състав. Това звучи доста стряскащо за едно начало?
 • Освободени са само двама души. Мисля, че е по-важно да се фокусираме върху това колко треньори се назначават, защото, доколкото знам, никога в школата не е имало толкова голям щаб от разнородни специалисти. Освен старши треньори на отделните формации привличаме кондиционни треньори, треньори на вратарите, анализатори… Идеята е да направим нещо много мащабно и няма нищо общо с това, което като структура е било досега.
 • Изцяло Ваше ли бе това решение за освобождаването на Христов и Товиров, или бе подсказано отгоре?
 • Договорката с ръководството ни беше да си подбера изцяло мой екип. В това отношение не са ми поставяли никакви ограничения. Всички треньори, които вече са тук, са дошли или остават по мое желание. За освободените не е коректно да коментирам, тъй като заради пандемията не успях да ги видя на терен, а и сме подписали договор за конфиденциалност. Ако бяхме водили пълноценен тренировъчен процес с тяхно участие, нещата може би щяха да стоят по друг начин. В никакъв случай не желая да засягам колегите, с които се разделяме. Знам, че са направили доста за школата, и не искам да се създава впечатление, че аз съм отказал да работя с тях. Просто въпрос на стратегия в бъдеще време на ръководството. Държа специално да отбележа, че съм изключително впечатлен от начина на работа и цялостното отношение на Георги Забунов и Радо Митревски. Затова настоях да останат в екипа. Двамата олицетворяват напълно това, което аз бих искал да виждам в един треньор.
 • Създава се впечатлението, че се обградихте със свои хора, част от които идват от предишния Ви клуб в Плевен, за сметка на местните?
 • Какво значи свои хора във футбола. Става въпрос за способни хора, които добре познавам и знам какво могат. Сигурен съм, че всеки от тях може да покрие стандартите, които задаваме за връщане старата слава на пиринската школа. В противен случай не бих ги поканил.
 • На кои позиции още се очакват попълнения в екипа Ви?
 • Предстои да назначим още двама треньори на вратарите за наборите от U-13 до U19, двама помощник-треньори – един за малките и един за по-големите, двама анализатори и главен селекционер. За последната позиция сме в напреднали преговори с много сериозно име. Мога само да кажа, че е българин, не чужденец.
 • Да очакваме ли още кадрови трусове сред треньорите или футболистите в юношеските формации?
 • Оттук насетне поне от моя страна не се планира допълнителна раздяла с треньори, а само ще допълваме екипа. Колкото до играчите, предвид стремежа да създадем елитна академия, предвиждаме не повече от 20 футболисти във всеки набор. В момента някои групи са много по-многобройни и трябва да се редуцират. Предстои и селекция, кастинги за нови попълнения, така че ако това може да се определи като трус, значи ще има такъв.
 • Благоевградските фенове обаче реагират ревниво, когато извън борда остават местни момчета за сметка на външните. В тази връзка толкова ли са добри децата, които ще доведете от Плевен?
 • Искам да се знае, че само едно-единствено дете ще пристигне от Плевен, на 17 г., а причината е, че там вече няма такава възрастова група. Пуснаха се слухове, че взимам 14, после бройката намаля значително. Няколко момчета са с мен още от „Берое“ и едва ли биха били там, ако не бях ги селектирал. Самият факт, че ме следват навсякъде, означава, че съм спечелил тяхното и на родителите им доверие, а това може само да ме радва. Никога не съм си позволявал кражба на деца от клубовете, в които съм работил. За разлика от други хора, аз не деля децата на региони. За мен всички са с български произход и няма никакво значение откъде са. Важни са качествата, които притежават. Състоянието в момента на нашия футбол е такова, че не би трябвало да има такова деление, а да се съсредоточим върху това да развиваме българските футболисти, които един ден да стигнат до първия отбор на „Пирин“ и до върховете, които други играчи от Благоевград са стигнали.
 • Колко формации ще има „Пирин“ в елитните юношески групи?
 • Дай Боже да са три. Все още няма нищо официално. Нашите намерения са да имаме отбор във всяка от елитните групи. Разполагаме с нужната финансова стабилност, отговаряме на всички условия, така че топката е в полето на БФС. Каквото зависи от нас да докажем пред отговорните фактори, че заслужаваме присъствие сред най-добрите, сме го сторили. Чакаме решението.
 • Как ще коментирате този гаф на чиновниците в БФС, които първоначално дадоха елитен статут на 17-ките и 15-ките на „Пирин“, но се поддадоха на натиска на няколко клуба и отмениха решението с наивното обяснение „техническа грешка“?
 • Не бих си позволил да го нарека гаф. Грешки навсякъде се случват. Може би, повлияни от сложността на ситуацията с пандемията и неяснотите, свързани с футбола. Да, не беше приятно, защото първоначално всички много се зарадвахме на промоцията. По-скоро сме разочаровани, че все още сме в неведение какво ще се случи. Нямаме реален повод да хвърляме обвинения. Настройваме се и на вълна баражи, макар че времето доста напредна и не съм сигурен, че вече е удачно тепърва децата да се подлагат на подобно изпитание. Няма кога след това да се създаде организация за нормалното провеждане на подготовката за следващия сезон и въобще за цялостното му протичане. Ние се готвим за участие в елитните групи и се надяваме да бъдем там от есента.
 • Защо в България куца преходът от юношеския в мъжкия футбол и на кой принцип сте привърженик – на колективното начало при децата и преследването на непременни успехи, или на изграждането на футболисти за първия отбор?
 • У нас нещата не се получават, защото в юношеска възраст се стремим да изграждаме отбори, а не играчи. Делим треньорите на този или онзи, който води еди-кой си набор, спечелил такива и такива медали или купи. А целта на една школа е да реализира кадри за професионалния футбол. Естествено, че колектив задължително трябва да има, успехите също са важни, но фокусът е задължително да пада все пак върху индивидуалното развитие на всеки подрастващ. Към това ще се стремим в школата на „Пирин“.
 • За себе си вече имате ли поставена цел колко млади играчи да подаде школата в мъжкия състав в края на първата година от престоя Ви в Благоевград?
 • Имам доста амбициозни цели, ръководството ги одобри и даже мисля, че не очакваха летвата да е толкова висока. Според мен в Благоевград има пълния потенциал да се развие академия, която да няма еквивалент в страната, и искрено вярвам, че можем да го постигнем. Убеден съм, че това, което ще се постигне тук в следващите 3-5 години, ще се превърне в еталон за развитие на детско-юношеския футбол в цяла България. В момента няма друг клуб, който да работи по подобен начин. Концепцията ни ще бъде максимално подробно разработена в четирите компонента – техника, тактика, психика, физика, за всяка възрастова група. Вече сме постигнали договореност със световноизвестни компании, които да ни предоставят технологии, свързани с футбола, непознати досега у нас. Наясно съм с историята на Благоевградския край като най-продуктивната школа в страната, но не искам да разчитаме единствено на репутацията в минало време, а да започнем и да надграждаме занапред. Затова разширяваме екипа от треньори, преговаряме със специалисти по гимнастика, която да залегне като част от нашата методика, искаме да вкараме и йога, г-жа Ива Уорън води преговори с преподаватели, които да преподават на децата частни уроци по английски език и информационни технологии. Очаквайте и други изненади.

Интервю на

СТОЙЧО СТОИЦОВ

Обновеният треньорски екип в пиринската ДЮШ: прави отляво надясно: А. Петков /нов/, М. Георгиев /нов/, Бл. Калпачки, Р. Александров /директор/, Г. Забунов, Я. Кючуков /нов/, П. Тодоров; клекнали отляво надясно: Н. Лесков /нов/, Ив. Желев /нов/, Ил. Митрев, Р. Митревски, М. Митов /нов/

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *