Главчев във Вашингтон: Трябва да се покаже подкрепа за Украйна

„Основната тема е как НАТО да стане по-силен, залагайки на колективното, но и отбраната на всяка една страна членка да бъде усилена”. Това заяви премиерът Димитър Главчев пред журналисти във Вашингтон, предава Nova.

„Естествено и темата „Украйна”. Трябва да се покаже подкрепа за Украйна, каквато ние показваме от началото на войната”, заяви Главчев. „За всеки е ясно, че Русия е агресорът, Украйна е жертва. Съгласно Международното право всяка страна е независима и има право на неутралитет и териториална цялост. Така че помощта на Алианса е базирана на Международното право. Българската позиция е същата като на Алианса. Още повече, че е утвърдена с решение на НС”, каза Главчев.   

„Вчера са президента Байдън успяхме да разменим няколко думи. Ние потвърдихме, че сме надежден партньор в НАТО. От своя страна президентът Байдън каза, че имаме ключова роля по Източния фланг на Алианса. Той ни спомена и в речта си” каза Главчев.

Запитан дали ще се срещне с президента на Украйна, Главчев каза, че с него са се срещали на множество форуми. „Той знае, че може да разчита на България като поддръжник на Украйна в тази справедлива битка, такива са и решенията на парламента на България и ние ги прилагаме”, каза служебният премиер.

Главчев каза още, че е разговарял и с премиера на Северна Македония. „Говорихме, че трябва да се намали напрежението, да се нормализират отношенията, да се върнат в онова русло от 2017 г., когато беше подписан Договорът за добросъседство”, каза Главчев.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *