HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Гладът спасява мозъка от стареене

Британски учени са открили, че хормонът грелин, който се нарича “хормон на глада”, не само стимулира апетита, но и има благоприятен ефект върху мозъка, активирайки растежа и регенерацията на клетките. Учените смятат, че откритието им обяснява две неща наведнъж – защо хората на празен стомах мислят по-добре и защо животните, които ядат малко, показват по-високи умствени способности.
Известно е, че хормонът грелин се произвежда от стомах, който не е смилал храна няколко часа, а повишаването на нивото му в кръвта води до усещане за глад. Сега става ясно, че той може да стимулира ангиогенеза – растежа на мозъчни клетки и да ги предпази от последиците от стареенето.
Лекарите потвърдиха теорията си чрез опити с животни. Хормонът, инжектиран на гризачи, повишава обучаемостта им и успехите им при изпълнение на тестове. Според учените, най-вероятно хормонът има положителен ефект върху паметта и може да бъде ключът към лечението на невродегенеративни заболявания.
Такива са резултатите и от други проучвания, според които нискокалоричната дневна диета може да подобри самочувствието и здравословното състояние.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *