Глад за клиенти в магазините в ГУМ – Дупница преди първия учебен ден, родители: Пазаруваме в Благоевград и София, тук е скъпо

“Тази година няма раздвижване в търговията около първия учебен ден. През други години родителите започваха да купуват нови дрехи за учениците от 20 август, а сега все още няма търсене”, оплакаха се вчера продавачки в най-големия магазин в Дупница – ГУМ.

За разлика от предходни години, когато в дните преди 15 септември на двата етажа, на които са разположени щандове за дрехи, вчера в магазина почти нямаше клиенти. На втория етаж младо ромско семейство избираше дрешки за 3-4-годишно момиченце.

„В четвъртък беше празничен ден и очаквахме да има клиенти, родителите да доведат децата си и да им купят нови дрехи, поне за първия учебен ден. Цял ден стояхме, но купувачи не дойдоха. Намалява броят на децата, а и родителите вече купуват втора употреба дрехи за децата си, нямат пари. Основните ни клиенти са роми. Те идват и си купуват нови тоалети за това, че ще ходят на някого на рожден ден. За всеки повод си купуват нови дрехи – родило се бебе, рожден ден, имен ден… Те имат пари и се обличат в нови дрехи, останалите клиенти ги няма”, заявиха продавачки, като не пожелаха да се афишират, тъй като техни колеги се сърдели, че се изказват за проблемите им.

Спаска Здравкова от Дупница беше излязла със сина си, шестокласника Лъчезар, да купят тетрадки за училище. Тя е майка и на петокласник – Красимир, възпитаник на Спортното училище в Самоков. Ето какво сподели пред репортер на “Струма” жената:

“С 200 лв. успях да купя дрехи и най-необходимото за децата ми преди училище. Трудно заделихме тези пари от семейния бюджет. Работя за малко пари, но не мога да оставя децата си без нови дррехи за първия учебен ден. Купих им и по някоя тетрадка, за да започнат учебната година. По-нататък ще купувам, когато ги свършат”, заяви Спаска Здравкова.

Родители на ученици от 1-и до 8-и клас споделиха, че са пазарували дрехи на децата си от София и Благоевград, защото в Дупница цените били високи.

До момента в 1-и клас са записани 341 ученици в община Дупница. Записването продължава до 17 септември. Общо учениците от 1-и до 8-и клас в община Дупница са 850.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *