Глад за квалифицирани кадри в Пиринско, работодатели деликатно избягват темата ЗАПЛАТИ

Първата пролетна трудова борса събра работодатели и търсещи работа в Разлог. Около 100 души проявиха интерес, а 10 местни фирми обявиха малко над 80 свободни работни места в областта на хотелиерството, дървопреработването, строителството и шивашките услуги.

Интересът на по-голямата част от хората бе насочен към професии, които не изискват особена квалификация, като камериерки, общи работници и други. Малко бяха тези, които знаеха точно какво искат и са насочени към определени позиции.

„За пръв път съм на трудова борса и за мен посещението е по-скоро информативно. Искам да се запозная с възможностите за работа в нашия регион. Работих известно време в местна фирма, след това бях извън страната и общо взето искам да се запозная с пазара на труда тук. Всичко зависи от условията, които работодателят ми предложи, но определено с удоволствие бих работила в нашия район, но като рецепционист или администратор. Заплатата е важна, а може би е и определяща специално за мен. Наличието на превоз също е важен фактор, защото повечето хотели в Разлог са извън града, а пътуването с личен превоз е свързано с допълнителни разходи”, каза Адриана, която е с опит в сферата на маркетинга и една от малкото млади хора, проявили интерес към трудовата борса.

 От обявените свободни позиции най-много бяха тези в сферата на хотелиерството, където се търси персонал за различни професии – камериерки, бармани, сервитьори, готвачи, и по-малко администратори. От бранша споделят, че липсата на квалифицирани кадри все още е проблем, който затруднява работата им, а гладът за такива е все по-голям. Най-осезаемо това се чувства за професиите готвач и сервитьор. На въпроса защо е така и от бранша трудно могат да отговорят. Оттам твърдят, че липсата на добри кадри в никакъв случай не може да се отдаде на ниското заплащане.

„И ние се питаме защо, при положение че се предлагат прекрасни условия, много добро заплащане, което е над средното за бранша, но от година на година става все по-трудно да се намери квалифициран персонал. Може би защото преди време доста работодатели злоупотребиха с качествения персонал, респективно голяма част от тези хора заминаха за чужбина, други се отказаха да работят изобщо в тази сфера, и ето това сега се отразява на нас, каквото и да се опитваме да правим, нещата се случват трудно. Постоянно инвестираме в обучението на кадри, създаваме връзки със средни и висши училища, обучаващи кадри в сферата на хотелиерството и туризма, и въпреки всичко е трудно”, каза Любима Ганджова, административен директор на СПА хотел.

От Бюрото по труда в Разлог пък отчитат спад на безработицата през последните месеци, като това според тях се дължи както на възможностите за работа, които регионът предлага, така и на временната заетост в чужбина.

„Както се очертава тенденцията – безработицата като проценти спада. Вчера това беше обявено и на национално ниво. В сравнение с миналите месеци, ние сме доста надолу – 16.2% за региона на четирите общини Разлог, Банско, Белица и Якоруда, което означава, че безработните са по-малко, а работодателите все повече търсят работници. Всички търсят качествен персонал, защото един бизнес без персонал е обречен. Безспорно най-голям е дефицитът в хотелиерството и бизнесът изпитва все по-големи затруднения. Много от хотелиерите работят целогодишно, а персоналът, който замина за морето, оваканти места и към момента има свободни позиции. От друга страна, започна вече и сезонната заетост. Тези, които имат уговорки за заетост в чужбина, вече заминават. Някои от тях също са били наети в областта на хотелиерството”, каза Мариана Тренчева.

Глад за квалифицирани кадри изпитват и фирмите, насочени към дървообработването, където за работа с определени машини се изисква допълнителна квалификация. Такива кадри също се намират трудно, признават от бранша.

Трудовата борса бе открита от Станислава Поповска, директор дирекция „Регионална служба по заетостта“ – Благоевград, и Мариана Тренчева, директор дирекция „Бюро по труда“ – Разлог.

Кметът Красимир Герчев също присъстваше и лично благодари на организаторите.

Работодателите деликатно избегнаха въпросите за размера на възнагражденията, които дават на своите служители, с мотива, че информацията е конфиденциална, но хора, работили в хотелиерския бранш, споделиха, че заплатите в повечето хотели  варират около 600-700 лева за камериерки, около 800-900 лева за рецепционисти, а най-високи заплати получават готвачите, чиито възнаграждения  в повечето случаи са около и над 1500 лева. Сервитьорите също не са на високи заплати и варират около 600 лева, но те пък разчитат на бакшиши, а някои работодатели им дават процент от оборота, за да вършат качествено работата си.

В по-висококатегорийните и добре разработени хотели възнагражденията са доста по-високи, като там заплащането на една камериерка може да достигне над 1000 лева. Практика на много хотелиери е да назначават на по-ниска заплата, но впоследствие я увеличават, когато служителят покаже необходимите качества. Има и хотелиери, които задържат персонал с бонуси, като всеки месец определен процент от печалбата го поделят между служителите. Така те имат стимул да вършат съвестно работата си, да са учтиви и с тяхна помощ да се привличат повече клиенти, което носи повече приходи, респективно по-голяма печалба, а оттам и по-високи възнаграждения за тях в края на месеца.     

ЯНА ЙОРДАНОВА


Адриана от Разлог заяви, че има интерес да започне работа в района

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Rmm

    Роботърсачите пак търсят роби, но не им минава номера. Работиш от тъмно до тъмно, не се спазва нито работно време, нито договорена заплата, няма почивки по време на работа, почивни дни също липсват, да не говорим за условията. Заплатата, ако ти я дадат цялата изобщо накрая, не отговаря на обещаното. Умните хора се преквалифицират или отиват в чужбина, където ги третират като хора, имат нормални почивки и изкарват 4-5+ пъти повече.

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *