HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Гларуси летят над Перник

Гларуси в небето изненадаха перничани. От няколко седмици красивите птици летят буквално над центъра на града и събират погледите на минувачите.

Няма нищо странно, гларусите отдавна навлязоха навътре в страната, където има в изобилие храна от гниещи отпадъци.  Хранят се от сметищата, а вода- от реките. Гларусите спят по покривите и тук при нас не създават поколение. През лятото са тук, а щом застудее се връщат край морето. Това обясни на въпрос на „Струма“ за необичайните  за Перник птици директорът на РИОСВ Пламен Ангелов.

И птиците се приспособяват според обстановката, и те търсят лесна храна вместо сами да си я набавят. Затова известните като морски обитатели често летят около големите магазини за хранителни стоки и  се хранят от изхвърлените в контейнерите храни. Често са забелязвани и край сметищата. Повече от десетина- петнадесет години гларуси се заселват в София, Пловдив и други големи градове на страната, където има повече храна и водоеми.

По думите на Ангелов на сметището в Перник имало и много щъркели, и те се изхитрпили вместо да ловят храна от реката направо си кълват от депонираните боклуци.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *