Гласуваме само с хартиена бюлетина на 27 октомври

На местния вот на 27 октомври ще гласуваме само с хартиена бюлетина. Това реши на първо четене правната комисия в Народното събрание, която прие промените в Изборния кодекс, внесени от управляващите с 12 гласа “за” и 9 “против”.

Освен социалистите, против махането на машините се обявиха и от ДПС. От движението обобщиха, че проблемът всъщност не е машинното гласуване, а преброяването след това, и предложиха то да стане машинно. Иначе от ДПС ще участват в дебатите, които ГЕРБ ще организира по темата за машинното гласуване, но след местния вот, предава Нова ТВ.

“Позицията ни е против промените в Изборния кодекс за отмяната на машинното гласуване, искаме в СИК да няма броене от човешка ръчичка”, заяви по време на заседанието зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Той припомни позицията на движението, че винаги е била в подкрепа на машинния вот. Цонев разкри основния аргумент на партията си – преброяването на гласовете от СИК.

“Ние искаме в СИК всички пороци, които има там вследствие на това броене, да бъдат избегнати. В същото време обаче ДПС ще участва в дебатите, които ще организират от ГЕРБ веднага след изборите наесен. “Затова сме отворени, ще се помъчим да потърсим различни варианти вместо машинно гласуване, машинно броене“, добави Цонев. Според колегата му Хамид Хамид ДПС ще участва, за да изберат всички заедно най-подходящия модел за машинния вот.

Хамид се съгласи с някои от критиките на БСП. “Зарков е прав за това, че бяха положени много големи усилия машинните избори да бъдат компрометирани, и то бяха компрометирани доста успешно. ЦИК не трябва да бъде обвинявана. Тук държавата отиде за гъби, а ЦИК пишеше писма”, каза Хамид. Той се съгласи и с опасението на проф. Михаил Константинов от “Информационно обслужване”, че ако на местните избори има машинен вот, а държавата отсъства, ни “чака катастрофа”.

В заседанието участва правосъдният министър Данаил Кирилов, който уточни, че е в лично качество, както и омбудсманът Мая Манолова.

Очаква се поправките в Изборния кодекс да влязат за обсъждане в пленарната зала в петък.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *