Гласуваната по искане на екскмета Г. Икономов забрана за нови нощни клубове и казина в Банско отменена от съда

Десет месеца след като Общинският съвет в Банско прие решение за забрана за изграждане на нови нощни клубове и казина, Административен съд – Благоевград го обяви за незаконосъобразно и постанови отмяната му. Дело бе образувано по протест на Районна прокуратура – Разлог, която стартира проверка заради съмнения за нарушения на разпоредбите на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Решението на ОбС – Банско бе атакувано и от областния управител, който издаде заповед за стопирането му, заради установени нарушения по отношение законосъобразността, но то отново бе потвърдено от местните парламентаристи месец по- късно. Тези действия доведоха до решаването на спора в съда, който също потвърди незаконосъобразността на взетото от ОбС – Банско решение. Според магистратите са допуснати съществени нарушения на административно-производствените правила, а именно не е спазен обособеният ред за издаване на общи административни актове, не е спазена и процедурата по откриването на производството по издаване на акта, като той не е оповестен публично чрез средствата за масово осведомяване, проектът не е изпратен до организации на заинтересованите лица, което ги е лишило от възможността да осъществят правото си на участие в обсъжданията и в законоустановения срок да дадат своите предложения, становища или възражения.
С оглед на констатираните нарушения съдът е постановил отмяната на решението на ОбС – Банско от февруари месец тази година и следващото от месец март, което потвърждава първото.
Припомняме, че решението за издаване на заповед за спиране изграждането на нови нощни клубове, казина и заведения с подобна насоченост бе взето по предложение на предишния кмет на община Банско Георги Икономов. Предложението за това бе прието с единодушие от Общинския съвет. Седмица по- късно Окръжна прокуратура – Благоевград се самосезира заради данни за противоречие с чл. 3, ал. 2 от Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, според който държавните органи и органите на местното самоуправление не могат да налагат изисквания, ограничения и тежести, водещи до ограничаване на конкуренцията. Проверката бе възложена на Районна прокуратура – Разлог и бе извършена по реда на надзора за законност. Закононарушения бяха установени и от Областна администрация и в изпълнение на правомощията си областният управител стопира изпълнението на решението и го върна за преразглеждане.
Решението на съда вече е изпратено в община Банско, която има 14-дневен срок за обжалване. Кметът Иван Кадев каза, че е запознат с решението, но сподели, че все още не е обсъждано евентуално обжалване.
ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *