HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Глобалното затопляне събужда страшни болести

Активното топене на вечно замръзналите зони на арктическото крайбрежие на Русия може да предизвика отваряне на старите гробища за болни от сибирска язва животни. Това вече се случи на Ямал през 2016 г.

Предупреждението е на Център “Антистихия”, цитирано от РИА-Новости в понеделник. На територията на Русия са регистрирани около 400 такива места за заравяне само в арктическия регион.

Спорите на причинителя на сибирската язва (или антракс) имат способността да остават жизнеспособни в почвата над 50 години. Това би довело до създаването на устойчиви природни огнища и реална заплаха от възникване на епидемии.

Този причинител се разглежда като основен биологически поразяващ агент в арсенала на биотероризма, което се случва нагледно в САЩ през 2001 година.

“Значителна опасност представляват потенциалните биологични и социални последствия от засилването на сезонното размразяване на замръзналите от много години почви. На фона на големите аномалии в един от северните автономни региони на Русия се е случило размразяване на старо място за погребване и избухване на заболеваемостта от сибирска язва”, се казва в проучването, с което разполага РИА-“Новости”.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *