Глобиха 500 лв. кюстендилец, заловен с 20 кутии македонски цигари, омотани с тиксо около тялото му

С 500 лева глоба беше наказан Валентин Драганов от Кюстендил за 20 кутии македонски цигари. Административните съдии потвърдиха изцяло наказателното постановление на началника на Митница Югозападна, а цигарите са отнети в полза на държавата. До произнасянето на магистратите се стигна, след като Валентин Драганов депозира молба за отмяна на постановлението като незаконосъобразно.

Деянието е с една годишна давност. През декември около 23.30 ч. в района на село Гърляно е извършена рутинна проверка от органите на ГПУ – Гюешево на лек автомобил „Ауди”. Валентин Драганов бил пътник в колата. В хода на проверката граничните полицаи открили у него два стека цигари. Те били омотани кутия по кутия с тиксо около тялото му.  Цигарите били с македонски  бандерол и дължим акциз в размер на 74.15 лв., което е квалифицирано като нарушение по чл. 123 ал. 1 от Закона за акцизите и данъчните складове. Законодателят  е приел като критерий двойния размер на дължимия за стоките акциз, като в случая същият е 148.30 лв. и надвишава определената сума от 100 лв.

Според съдиите актът за установяване на административно нарушение и издаденото въз основа на него наказателно постановление са съставени правилно. Решението на съдия Иван Демиревски е окончателно и не подлежи на обжалване.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *