Глухарчето е чудесен детоксикатор

Глухарчето съдържа горчиви тритерпени и гликозиди. Корените са особено богати на тараксацин, тараксацерол и тараксолид. Именно тези вещества им придават специфичен вкус. Горчивината на глухарчето допринася за комплексното прочистване на организма от токсини поради редицата му полезни свойства:
• Тонизира храносмилателната система – подобрява функциите на стомашно-чревния тракт и черния дроб, премахва застойните процеси в жлъчния мехур и жлъчните пътища.
• Подобрява състава на кръвта и лимфата чрез прочистване на черния дроб и жлъчния мехур. В резултат на това оказва благоприятен ефект върху всички органи и системи.
• Ускорява метаболитните процеси чрез увеличаване на производството на стомашни храносмилателни ензими. Добрият метаболизъм е основното условие за прочистване на организма.
• Антихелминтно действие – неутрализира и отстранява паразитите от тялото.
Някои компоненти на глухарчето влизат в пряк контакт с токсините и ги неутрализират. Например инулинът, чиято концентрация в корените на растенията достига 40% през есента, премахва от тялото радионуклиди, соли на тежки метали, някои патогени и техните отпадъчни продукти. Пектините също са способни да абсорбират и премахват вредните метаболитни продукти, тежки метали и отрови от тялото.
Глухарчето е чудесен пребиотик. Създава удобни условия за възпроизвеждане на полезната микрофлора в червата на човека.
Другите детоксикиращи свойства на глухарчето са диуретични. Растението се използва за възстановяване на водно-солевия баланс и премахване на отока.

Детокс рецепти
• Смесете 3 с.л. жълт кантарион, полски хвощ и мента с 1 с.л. глухарче и плодове от офика. Залейте 2 с.л. от билковата смес с 200 мл вряла вода. Престоява 2 часа. Прецедете. Приемайте по 100 мл преди хранене в продължение на три седмици.
• Смесете коприва и глухарче (1 част) с млади пъпки на бъз и вечерна иглика (3 части). Залейте 1 ч.ч. от билковата смес с 200 мл вряла вода. Запарете 5 минути. Прецедете. Приемайте по 200 мл преди закуска и преди лягане.
• Залейте 1 ч.ч. сухи корени от глухарче с 250 мл вряла вода. Запарете 10 минути. Пийте до 3 пъти на ден в продължение на 1 месец.
• Нарязаните на ситно корени на глухарче се заливат с 1 литър вода. Варете на тих огън 15 минути. Охладете и отцедете. Вземайте по 100 мл три пъти на ден.
• За детоксикация на тялото може да пиете сок от глухарче – по 1 ч.л., два пъти на ден. За приготвянето му е допустимо да се използват всички части на растението – съцветия, корени, листа.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *