Гмуркачи намериха огромен 4-метров калмар

Търсейки хубаво място за гмуркане по южното крайбрежие на Нова Зеландия група водолази забелязват едно от най-впечатляващите океански дълбоководни същества – мъртъв, но напълно непокътнат гигантски калмар.
“След като се гмурнахме, се върнахме при калмара, извадихме ролетката и го измерихме – бе 4,2 метра”, разказва един от гмуркачите Даниел Аплин (Daniel Aplin) за New Zealand Herald, цитиран от LiveScience, пише nauka.offnews.bg.
Представител на Новозеландското министерство на опазване на околната среда заяви за New Zealand Herald, че най-вероятно гмуркачите са открили гигантски калмар (Architeuthis dux), а не колосален калмар (Mesonychoteuthis hamiltoni).
И двата вида калмари са страховити морски същества с огромни размери, обикновено достигащи до 5 метра, а видът колосални калмари достига над 10 метра, според Международния съюз за опазване на природата (International Union for Conservation of Nature).
Учените знаят много малко за тези дълбоководни видове, защото животните се срещат много рядко. Повечето наблюдения идват от изхвърлени на брега екземпляри, както е в случая или случайно уловени от рибари.
Причината за смъртта на огромния калмар е неизвестна. Аплин обясни за New Zealand Herald, че калмарът изглежда невредим, с изключение на драскотина, която е толкова малка, че водолазът “не мисли, че това го е убило”. Когато гмуркачите провериха отново калмара след гмуркането си, установиха, че се е свил малко, но нито едно животно не е яло от трупа, коментира Алпин.
Той съобщава за находката на приятел от Националния институт по водите и атмосферните изследвания на Нова Зеландия (NIWA), който организира прибирането на калмара.
Алпин е служител на Ocean Hunter Spearfishing & Freediving Specialists и публикува снимките на гигантския калмар на Facebook страницата на компанията, което предизвика голям интерес – над 2000 коментара и над 4 000 харесвания досега.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *