Гневен от мизерстването на членовете на СИК-овете, кметът на Разлог Кр. Герчев избухна: Алармата бие жестоко, 80% от хората вече не искат да чуят за включване в комисия…

Часове след края на изборния ден кметът на Разлог Красимир Герчев изригна: „Алармата бие жестоко, на следващи парламентарни избори няма да има хора, които да работят в секционните комисии“.

Повод за гнева му бе мизерстването, на което са подложени хората от секционните комисии, натоварени със задачата да предадат изборните книжа. Две денонощия без почивка, без сън, без възможност да се приберат по домовете си. Часове наред хората от община Разлог са висели на автогарата в града, затворени в автобусите и охранявани от полиция, докато потеглят за Благоевград.

В областния център последвало поредното многочасово висене, докато дойде редът им да предадат изборните книжа. Самите членове на комисията определиха престоя си в Благоевград като бежански център – легнали по земята, за да отморят поне малко.

Електронно предаване на изборните книжа е решението на проблема, смята градоначалникът на Разлог.

„Това, което се случва, е разхищение на нерви, на хора, на ресурси. На следващите парламентарни избори няма да има кой да се съгласи да работи в секциите. Алармата бие жестоко! 80% от хората вече не искат да чуят за включване в комисии. Системата е дефектна и то се вижда. Затова в най-кратки срокове първите политици трябва да вземат радикални мерки, за да може този процес да бъде дигитализиран, автоматизиран и хората с удоволствие да се включват в изборния процес. Хората бедстват и това е факт. Наложи се да им осигурим храна и вода, дали сме на всеки човек.

Затова смятам, че първата работа на новото правителство е да се реши този въпрос. Не като стане проблемът, да се чудим какво да правим. ЦИК въобще вслушва ли се в опитни хора, които са участвали в комисиите? Коментираха се и протоколите, че ще има проблем – нищо. Не може така да си измиваме ръцете. Най-много настоявам за електронните комуникации. Европа се управлява така, децата учат онлайн, а 30 секции не могат да предадат книжата онлайн. Ако трябва да се закупят лаптопи за всяка, да има електронни подписи, но този проблем трябва да се реши, и то час по-скоро“, коментира гневен от случващото се Красимир Герчев.

Той поясни, че автобусите от Разлог са тръгнали едва на сутринта. Цяла нощ хората са стояли затворени в тях, без да могат да мръднат.

„Не може в 21-и век да се отчитат по този начин протоколите. Нали искаме дигитални отношения, искаме компютърни отношения. Не може 27-те членки на ЕС да управляват Европа чрез видеоконферентни връзки, а ние не можем да предадем едни протоколи онлайн. Те могат да се сканират, да се изпратят и ако след това има проблеми, да се коригират за съответните секции, може да се комуникира чрез онлайн връзка. Това е мъчение за хората, а колко е загубила икономиката на България от отсъстващи от работа хора?! Това кой ще го изчисли, ами нервите, ами пандемичната обстановка. Членовете на СИК-овете висят в три рейса по тридесет човека – общо деветдесет човека, охранявани от полицията“, допълни още градоначалникът от Разлог, гневен от случващото се.

В Благоевград хората от Разлог са изчаквали реда си в спортната зала. По снимките, изпратени от тях, е видно, че картинката действително е като бежански център. Легнали на земята, чувалите до тях, без възможност да мръднат.

Хората споделиха, че имат храна и вода, но са изтощени до краен предел след две денонощия безсъние, нерви и чакане. Въпреки всичко на въпроса биха ли се включили в следващи избори, някои от членовете на секционните комисии от Разлог намериха сили да се пошегуват: „Щом сме нахранени и напоени, ще участваме и в следващите избори“.

В същото положение са били хиляди хора от цялата страна. 

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *