Говорителят на ЦИК: Възможно е отлагане на изборите

Логично е в края на март 2021 г. да се проведат парламентарните избори. В медийното пространство се говори за евентуално отлагане до два месеца. Принципно това е възможно, но зависи от президента и неговия указ. Датата на изборите би могла да бъде променена единствено от Народното събрание – от законодателя. Това коментира говорителят на Централната избирателна комисия Таня Цанева в ефира на Bulgaria on air.

“Ние сме длъжни да спазваме изборният кодекс така, както е разписан. Както в едно отлагане на изборите, непровеждане във време, в което трябва да е проведено, това не е най-положителният момент. Надяваме се, че няма да има такива проблеми, не знаем следващите 4-5 месеца какъв ще бъде интензитетът на пандемичната обстановка”, допълни Цанева.

“ЦИК е започнала подготовка от два месеца, обявихме документацията за доставка на 9 600 машини за машинно гласуване. По-малко от четири месеца остават до март, когато наред със смяната на сезоните би следвало да се проведат редовните парламентарни избори. Времето напредва, а много въпроси стоят нерешени”, коментира още тя.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *