HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Голямото бебе от Пловдив се родило месец по-рано

5 570 грама е теглото на новородено момченце в най-голямата специализирана АГ болница в Южна България “Селена” в Пловдив. Бебето се казва Турач и е с ръст 57 см.

Майката беше изключително едра. Не беше никак лесно. Едно такова раждане винаги е рисково и за плода, и за майката. Майката е много добре, но рисковият период още не е отминал. Бебето е родено месец по-рано”, заяви за „Здравей, България” доктор Здравко Минев, изродил Турач.

„Следя жената от три месеца насам. Направи ми впечатление, че плодът е доста едър. Направихме й изследвания за диабет, които се оказаха нормални. По-късно обаче майката започна да вдига кръвното налягане. Бебето е незряло и затова е в кувьоз. Трудно е да се предскаже колко време ще остане под наблюдение”, добави доктор Здравко Минев.

Турач надминава с размерите си досегашния рекордьор от март тази година – Денис Айров с тегло 5 240 грама и ръст 53 см. Новороденият шампион е първо дете на 29-годишна майка от Хасково. Почти 9 пъти по-малко тежи най-дребното в момента бебе, за което се полагат грижи в неонатологията на болницата – 610 грама. Има още три недоносени дечица с подобно тегло, най- голямото е един килограм.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *