Голям интерес към ваксините срещу К-19 в РЗИ – Благоевград, спад на болните с усложнения от коронавирус в Пиринско

Засилен интерес към ваксините срещу Covid-19 регистрираха вчера в имунизационния кабинет на РЗИ – Благоевград. Само до 13 ч. през зеления коридор са преминали за първа и втора игла 65 човека.

„Доволни сме, че няма напрежение, хората си спазват реда. Работим от 8 до 17 ч. и въпреки че е неделя, има много желаещи, може би защото е последен ден за зелените коридори, освен ако не ги удължат“, заяви пред репортер на „Струма“ дежурната медицинска сестра.

На обяд пред имунизационния кабинет на РЗИ беше празно. След малко пристигна млада двойка мъж и жена, за да попитат дали може да се ваксинират с ваксината на Pfizer/BioNTech. Медсестрата им обясни, че ще се наложи да изчакат половин час, докато се върне от обедна почивка д-р Павлин Янкулски, като през това време могат да попълнят декларациите за информирано съгласие.

„От Благоевград сме, но работим в София, и използваме възможността през почивния ден да се ваксинираме“, поясниха Димитър и Мария, които бяха категорични, че нямат никакви притеснения да се имунизират.

С желание да се ваксинира пристигна и друг млад мъж. Той сподели, че работи  в завода за протези и освен че иска да е защитен срещу короновируса,  ще му се наложи да пътува в чужбина и трябва да има сертификат. 

Иначе третата вълна на коронавируса видимо отстъпва. За последното денонощие към днешна дата нямаше нито един регистриран нов случай на заразен на територията на Благоевградска област. Значително по-малко са и хоспитализираните в лечебните заведения. Това става ясно от последната справка на НЗОК за заетите болнични легла.

В МБАЛ – Благоевград от общо 330 легла 115 са заети, като 22-ма са пациентите с диагноза Ковид-19. В болница ПУЛС при 255 легла заетите са 171, като болните с Ковид са 34, в онкоболницата СБАЛО „Св. Мина“ от общо 110 легла 20 са заети, като 3 са с ковидни пациенти. В бившия Тубдиспансер в Благоевград от общо 36 легла 15 са заети, 3-ма са болните от Ковид.

В МБАЛ – Разлог при 149 легла 47 са заети, 11 са болните с Ковид. В МБАЛ – Гоце Делчев от 155 легла 75 са заети, 67 са болните с Ковид. В Югозападна болница при 336 легла 185 са заети, от тях 63 от пациенти с Ковид. Това са данните преди седмица с уточнението, че промяната в легловата база е динамична.

„В МБАЛ – Благоевград ситуацията е спокойна. Все още имаме пациенти в ковидните отделения. Ако тенденцията към намаляване на болните се запази, през тази седмица ще започнем да закриваме ковидни отделения, за да се върнат към нормален ритъм“, заяви болничният директор д-р Огнян Митев.

Припомняме, че по време на третата вълна на коронавируса болницата стана изцяло ковидна, с изключение на детско и родилно отделение.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *