Гонка между работници на братя Захариеви, полиция и инспектори и 13 запечатани обекта на пазара в „черната“ седмица за Якоруда, ударена едновременно от ИТ и НАП

Работници в дървопреработващ цех в Якоруда, служители на Инспекцията по труда /ИТ/ в Благоевград и якорудски полицаи миналата сряда си играха на гоненица и криеница под равнодушните погледи на местното население, свикнало редовно на такива гледки при всяка проверка от страна на инспекцията.

Според източници на „Струма“ екшънът станал преди обяд, когато кола със служители на ИТ паркирала пред дърводелския цех на братя Здравко и Тодор Захариеви. Щом разбрали откъде са посетителите и че трябва да си покажат договорите за наемане на работа, работниците тутакси зарязали машините и си плюли на петите. Служители от инспекцията веднага позвънили на местния полицейски участък, но работниците – явно всички без трудов договор, вече се били изпокрили по съседните къщи и заведения. Опитът на инспекторите да се срещнат със собствениците на цеха също ударил на камък – те не си вдигнали телефоните. Така акцията на ИТ се оказала неуспешна и проверяващите се върнали с празни ръце.

Шефката на ИТ Славянка Симитчийска-Яновска вчера потвърди пред „Струма“ проверката в Якоруда от миналата сряда, но уточни, че това не е прецедент, защото в дърводелските цехове на тази община почти всички работят без договори.

„Бяха 8 работници и щом разбраха за какво идваме, 6-има от тях веднага хукнаха навън – разказа Яновска. – Тъй като не ги познаваме, преценихме, че няма смисъл да ги гоним, защото, дори и да ги хванехме, нямаше да можем да докажем, че са работници в цеха. Оказа се, че и останалите 2-ма работници са без трудови договори. По-късно успяхме да намерим собственика на фирмата по телефона и тази седмица го очакваме в Благоевград да даде обяснения. Големият проблем е, че в който и цех да отидем на проверка в Якоруда, все така става”, уточни шефката на инспекцията.

Цехът с нередовните работници е на фирма „Братя Захариеви“ ООД. Имената на собствениците й Здравко и Тодор Захариеви се появиха преди 2 г., когато по сигнал на Регионална дирекция по горите в Благоевград Районната прокуратура в Разлог започна разследване на безогледна сеч на непотърсени частни гори в община Якоруда, предложени за деактуване в частна общинска собственост. Тогава държавното обвинение потвърди сигнала на РДГ, че горските служители в Якоруда Ибрахим Вейсал от с. Бунцево и Юсуф Алиш Биков от с. Конарско са ощетили държавната хазна с хиляди левове. Двамата организирали елементарна схема – Вейсал, който е съпруг на местната шефка на Общинска служба „Земеделие и гори” Мая Среброва и работел в комбина с братя Захариеви и личния шофьор и баджанак на кмета на якорудския кмет Нуредин Кафелов – Абди Исмаил Хадживезулов, просто вписвал във водения от него дневник на превозните билети, че се карат дърва, а не трупи.

Междувременно миналата седмица Якоруда бе ударена и от втора проверка – този път от служители на НАП – София. В събота данъчните, които в момента са съсредоточили усилията си в заведенията на зимните курорти, включително и в Банско, решили да хвърлят едно око и на пазара в Якоруда. По информация от пресцентъра на агенцията там са открити 14 нарушители – в 7 от обектите се оказало, че няма касови апарати, в 6 не издавали касови бележки, а при един от търговците е засечена разлика в касата. 13 от проверените обекти в момента са с принудителна административна мярка запечатване със стикери на НАП за срок от 1 месец. Очакващата ги санкция е от 3000 до 10 000 лв. за липса на касови апарати и между 500 и 3000 лв. за неиздаване на касов бон. При повторно нарушение глобите се увеличават многократно.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

3 Коментара

  1. Pepo

    я вижте цеха на Тодор Месьов и с какво му е свързана дейността, че човека започна от кражби и къде стигна… хора отвсякъде му снасят метровки…. оставете ги другите беднюги от магазините дето едва свързват двата края..

    Отговор
  2. Пострадал

    Пак познати имена, колко частни гори се изсякоха без да знаят собсвениците им и накрая всички са невинни…!!!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *