Горанов: Ще има още смяна на министри

Сигурен съм, че до 2021 г. ще има още смени на министри. Никой не е застрахован, освен премиерът, защото с него си тръгваме всички. Не трябва много лесно да се дават кадрови жертви, защото качествените хора не са безкрай. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в студиото на Нова телевизия за оставките на тримата министри – Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев. “Решението е на премиера. Имаше дискусия за различни кадрови решения. Смятам, че и тримата могат да се справят със задачите, които им се поставят. Познавам ги и тримата”, заяви той по повод предложените трима за нови министри – Младен Маринов, Петя Аврамова и Александър Манолев. “Ако рутината и опитът дават някакво предимство – със сигурност си тръгват едни добри професионалисти. Заслужават да кажем няколко добри думи за тях”, категоричен бе Горанов. Той обясни, че промяна в правителството може да се случи всеки един ден, стига това да се налага.

“Със сигурност, когато се поема политическа отговорност е по-добре, отколкото, когато не се. Не е новина, че с размера на винетките, които се плащат – около 300 млн. годишно, се харчат за строенето на километри пътища, но не са достатъчни”, обясни Горанов. “Това, което беше големият дебат е дали да не се изчака следствието, за да се види доколко е проблемът в пътищата, но тук премиерът взе решение”, допълни финансовият министър. Той обясни, че продължава да смята, че решението на премиера Бойко Борисов е правилно, колкото и да му “е тъжно, че едни добри професионалисти си отиват”.

Думите на президента Румен Радев, че правителството отново се опитва да прикрие “корупцията и беззаконието”, Горанов коментира така: За негово съжаление функциите му по отношение на изпълнителната власт са много ограничени. Той реши да се явява като говорител на нацията. Кои сме ние да критикуваме мажоритарно избрания български президент? Горанов бе категоричен и, че не познава Ветко Арабаджиев и Миню Стайков, които прокуратурата разследва. “Ясно е и не е тайна, че в България има сива икономика и тя се измерва в десетки проценти. Добрата новина е, че в последните години тя намалява и е някъде под 30%. В цяла Европа това е опитът – да се краде ДДС. Ако говорим за частен случай това е лесно да се види”, обясни финансовият министър по информацията, че Арабаджиев и Стайков са укривали крупни суми от ДДС. “Доколкото познавам и имам информация какво се случва в момента – нов въпрос за тези хора няма да ни бъде задаван след време”, категоричен бе той.

В последните дни в различни медии се появи информация, че сред една от идеите, които финансовото и здравното министерство обсъждат за нов здравен модел на осигуряване е да се дават по 12 лв. месечно за втори здравен стълб, както е с пенсиите, а всички медицински услуги над 700 лв. да се доплащат от пациентите. “Това е един теоритичен модел, който се обсъжда. Дали ще види бял свят – не съм убеден. Моята лична теза е, че парите в здравеопазването трябва и могат да бъдат увеличени, когато се даде отговор на въпроса свързан с харчовете. Има едни диспропорции, които са неествени. Моделът, който се обсъжда е да не се доплаща над 700 лв, а над тях да се включва тази застраховка, която се заплаща по 12 лв. Това е един от обсъжданите варианти. Знаете, че парламентът задължи здравния министър да внесе такова предложение”, коментира слуховете Горанов. “Засега изпълнението на бюджета върви добре. Отчетохме сериозно повишение на приходите над разходите, но засега е рано да се говори. Моите очаквания са, че бюджетът няма да приключи, както е планиран – няма да приключи на дефицит”, коментира още министърът.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *