Горещата вана може да изгори толкова калории, колкото и тичането

Д-р Стив Фокнър, изследовател в университета в Лафбъроу казва, че наличието на топла, релаксираща вана може да има подобни ползи за здравето както и упражненията и може да помогне за предотвратяване на диабет тип 2.

Той обяснява, че макар и горещата вана винаги да е била релаксираща, едва наскоро, науката е започнала да открива как „пасивното загряване“ може да подобри здравето.

Д-р Фокнър и неговият екип изследват ефекта на горещата вана върху контрола на кръвната захар и броя на изгорените калории. В изследването са участвали 14 души, всеки от които се наслаждава на едночасово отпускане във вана при 40 градуса, както и колоездене за един час.

Двата теста са предназначени да повишат телесната температура, само с една степен, така че екипът да може да измери колко калории се изгарят във всяка сесия.

Въпреки, че при колоезденето се изгарят повече калории, те са установили, че една гореща вана изгаря толкова калории, колкото 30-минутна разходка.

„Цялостната кръвна захар и в двата случая е сходна, но най-високо измерената кръвна захар след хранене е около 10% по-ниска, когато участника е взел гореща вана, в сравнение с упражненията“, съобщава д-р Фокнър.

Той също така обяснява, че противовъзпалителните свойства на упражнения са важни за имунната ни система и ни помагат да се борим с болестите: „Това предполага, че повтарящото се пасивно нагряване може да допринесе за намаляване на хроничното възпаление, което често присъства в дългосрочни заболявания, като например тип 2 диабет „.

Не, че тези констатации ще ви карат да изберете да се къпете пред разходката, но те определено ни помагат да се чувстваме напълно щастливи да се отдаваме и на двете по-често./beu.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *