Топ теми

Гореща сесия в ОбС – Сандански! Председателят на РЗС Яне Янев засипа с въпроси кмета К. Котев около казуса с къщата за гости, заради която Ал. Манолев хвърли оставка

Заседанието на ОбС – Сандански вчера даде горещ старт на предизборната кампания, след като председателят на парламентарната група на РЗС Яне Янев изригна с питане до кмета на общината Кирил Котев. То бе свързано с къща за гости над Сандански, за която се твърди, че е ползвана от вече бившия зам. министър на икономиката Александър Манолев. Въпреки данните, изнесени от общината, той настоя, че разполага с различна от официалната информация, и насочи атаката си директно към кмета Котев. Ето какво бе питането на Я. Янев, който предостави копие от него на вестник „Струма”:

„На миналото заседание, видно от стенографския протокол на Общинския съвет, открито и ясно попитах: Във връзка с разразилата се афера „Апартаментгейт“ на национално ниво гражданите на Сандански с основание си задават въпроси дали подобни безобразия не се случват на територията на община Сандански? Затова бих искал да ми предоставите в писмен вид информация дали кметът, зам. кметовете, секретарят и общинските съветници от началото на този мандат до ден-днешен са придобили от общинския поземлен фонд земи или УПИ-та на територията на общината и т.н.“. Отговора, който ми предоставихте, бих могъл да определя като жалък опит да скриете истината от нашите съграждани. И още по-жалко изглежда това, че в последните дни се явявате като адвокат на Александър Манолев. Цитирам: „Значи, ходил съм при хора, които са туристи, и при Александър Манолев, ходил съм и при други хора, които са били в къщата, и съм се виждал с тях”. Заради това Ваше твърдение е редно да отговорите: Бихте ли инициирал провеждане на изнесено открито заседание в къщата за гости на ЕТ „Агротерейд – Ана Димитрова“ в местността Чинар куши, за да докажете не на думи, а с действия твърдението си, че тази къща е за гости? Твърдите, че къщата действа като туристически обект и плаща дължимите 50 стотинки на нощувка за легло. Колко са постъпленията от нея за последните 4 години, в т.ч. колко са внесените местни данъци и такси за въпросния имот? Спазени ли са процедурите по ЗУТ за трасето на минералната вода от сдружението „Аква-Спартак” с членове фирма „Профстрой”, фирма „Едиа” и ЕТ „Агротрейд – Ана Димитрова”? Давани ли са предписания от общината при преминаването на тръбопровода през терени общинска собственост? На колко възлиза реалната сума за въпросния тръбопровод и УВЕКС – Сандански на какво основание е работил по този водопровод със своя техника? Кой е платил асфалтовата настилка след прокарването на водопровода? Какъв е съставът на общинска експертна комисия по категоризация на туристически обекти (ОЕККТО), посетила къщата за гости, и какви са мотивите за дадената категоризация със заповед на кмета на община Сандански?”.

Кметът Котев в отговор на Яне Янев заяви, че е записал всички въпроси и ще отговори на тях, и каза: „Обектът – къща за гости, е категоризиран и ще Ви бъде предоставено копие от заповед за категоризация. Това е направено, преди да встъпя в длъжност като кмет на община Сандански, в предишното управление. Ще направя справка и ще Ви предоставя документи на въпроса дали е спазена процедурата по Закона за устройство на територията за минералната вода. Водопроводът е изграден от частна фирма, а не от общинско дружество УВЕКС. За това има доказателства и документи. Управителят на общинското дружество УВЕКС Крум Аргиров е в залата и отправете питане към него, а не към мен. Категорично заявявам, че Общинска администрация – Сандански не е плащала на фирма за прокарване на трасето за минерална вода или водопровод”.

На въпроса за провеждане на изнесено заседание на Общинския съвет в спомената къща за гости кметът заяви, че не се ангажира да организира провеждането на изнесено заседание, което е в правомощията на Общинския съвет и на председателя.

На въпроса дали служители в Общинска администрация са придобили земи от общински поземлен фонд или живеят в общински жилища, кметът Котев отговори: „Г-н Янев, в Общинската администрация работят 160 души, всеки един от тях е семеен, стават 300 души, всеки има родствена връзка по първа линия, бройката, която Вие искате да проверя, е от 1000 души. Общинска администрация няма този капацитет и ресурс, за да Ви предоставим тази информация. Информацията за служителите и тяхното имотно състояние е публична и всеки може да я провери в регистъра. И Вие лично може да я проверите”.

Янев репликира, че тази тема няма как да се избегне. Всичко е вписано в Службата по вписвания и трябва да бъдат оповестени от ръководството на общината.

Тогава кметът Котев поиска от Я. Янев да му посочи конкретно име на служител, ако има информация за него, че е придобил общински земи или имоти. До посочване и осветляване на служител от администрация не се стигна.

В заключение кметът заяви, че нито един от зам. кметовете и секретарят на общината не се ползват от общински жилище и не са закупили общинска земя.

В точка питания се включи и известният рефер Христо Ристосков, който отправи питане дали на тренировъчното игрище, след като се прехвърли безвъзмездно на БФС, децата на Сандански и футболните отбори на територията на общината ще продължат да тренират там.

Кметът даде уверение, че тренировъчното игрище се прехвърля на БФС за 20 години с надежда отново да бъде предоставено на община Сандански.

По предложение на съветника Антон Цанев бе записано в решението, че тренировъчното игрище ще се ползва безплатно от всички футболни клубове на територията на общината и от гражданите. Съветникът Андон Ризов постави въпроса какво ще се случи с гражданите на община Сандански, които са платили данък сграда за второ жилище по цени, определени по 5 промила, а не по 1.2 промила.

Кметът каза, че идния понеделник ще стане известно дали ще бъдат връщани пари на гражданите, или надплатената сума ще остане като депозит за следващата година. „С решение на Министерски съвет проблемът ще бъде решен, но в момента нямам конкретен отговор”, каза Котев.  

ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. 777

    Кмета всичко записва в дебелия тефтер, но нищо не дава като обратна връзка, само записки си води и до там….заключва се в кабинета и какво прави не знаем, общината е залостена и граждани не се допускат, гражданите които плащат заплатата на всимки от общината.
    До втори мандат е видно, че няма да стигне! АМИН!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *