HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ГОРЕЩА ТЕМА! Експредседателят на Районен съд-Сандански Илия Янев с първи думи пред struma.bg за атаката на спецпрокуратурата, погнала го за данъчни измами за над 636 000 лв.

Специализираната прокуратура повдигна обвинение на бившия председател на Районен съд – Сандански Илия Янев и още двама в организирана престъпна група за данъчни престъпления. Янев е посочен като ръководител, а един от участниците е бивш общински съветник в града. Това съобщиха вчера от пресслужбата на Главна прокуратура, като в официалното съобщение не се посочваха дори и инициали на тримата обвиняеми. По подразбиране стана ясно, че става въпрос за адвокат Илия Янев, който не е съдия от 15 години.

Репортер на вестник „Струма“ се свърза по телефона с Илия Янев, който отговори лаконично на питането знае ли, че му е повдигнато обвинение: „Бивши председатели на съда в Сандански са Ради Тодоров и Димитър Узунов. Питайте и тях. Аз не мога да говоря без разрешение на наблюдаващия прокурор”.

Илия Янев е  с мярка за неотклонение “парична гаранция”. Съдружникът му Юлияна Янева, също бивш съветник в Общинския съвет в Сандански, е с парична гаранция “подписка” в размер на 4000 лева, а счетоводителят на фирмите, собственост на Живка Янева, майка на бившия председател на Районен съд – Сандански Илия Янев – Василка Стоянова, е с парична гаранция от 3000 лева.

Янев бе арестуван миналото лято при операция на ГДБОП навръх именния си ден Илинден. Тогава антимафиотите задържаха членове от семейството му, сина му Ивайло, бизнес партньорката му Юлия Янева, служители на фирмата му, лидера на „Евророма“ Тони Ангелов и др.

Вторият обвиняем, посочен като бивш общински съветник, е Юлия Янева, с която Илия Янев е в близки отношения. Имената на двамата обвиняеми санданчани бяха потвърдени от говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова, тя обаче не знаеше кой е третият участник.

В хода на разследването, водено от служители на ГДБОП под надзора на прокурори от Спецпрокуратурата, е установено, че в продължение на 5 години и половина групата е действала по една и съща схема. За да се избегне установяването и плащането на дължим ДДС на контролирана от участниците фирма, са съставяни счетоводни документи с невярно съдържание. В дневниците за покупки са отразявани плащания за неизвършени услуги и доставки от 10 „кухи“ фирми в Сандански и Благоевград, съставяни са месечни справки-декларации по Закона за ДДС с невярно съдържание, като в крайна сметка е бил приспадан неследващ се данъчен кредит в полза на въпросното дружество. Нанесената щета на държавния бюджет от началото на 2010 г. до юли 2016 г. е в особено големи размери – 636 267,19 лева. Обвиненията са предявени на участниците в групата на 9 ноември 2017 г.

Вчера следобед в клуба на „Евророма” в Сандански бе председателят Тони Ангелов, известен с прякора Тенис. Той сподели, че преди минути е разговарял с Юлия Янева. Тя е в София и е на свобода. „Известно ми е, че са получили призовки за разпит в Специализираната прокуратура на 9 ноември. От вас научавам, че са с наложена мярка „подписка”. Аз не съм получил призовка, за да се явя в съда”, каза Ангелов.

Ил. Янев, след като напусна системата на съдебната власт, регистрира частна адвокатска кантора. Чрез фирми стопанисва атрактивни и апетитни имоти в Сандански, Благоевград, Разлог и Петрич. Той е съсобственик с Юлия Янева на сградите на бившето кино в Сандански и Благоевград, които в момента се наемат от мощни търговски вериги. В съдружие е и с бившия началник на Общинската служба по земеделие в община Сандански Бойко Лалев и са собственици на десетки декари земя, ниви и сгради в Сандански и община Струмяни.

Юлия Янева е бивш общински съветник в мандата 2003-2007 година. Над 20 години е съдружник на Янев. Третата с парична гаранция подписка е Васка Стоянова. Тя живее на семейни начала с Бойко Лалев и е счетоводител във фирмите на Ил. Янев и Ю. Янева.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *